Nem rúgták ki az FKF vezérigazgatóját

2010.04.29. 22:38
Hosszas vita után végül nem hívta vissza a fővárosi közgyűlés az FKF igazgatóságábóll Bielek Péter vezérigazgatót, aki rendőrségi vallomásában azt állította, hogy a városházáról kapott utasítások alapján egyes közbeszerzési pályázatokat megadott cégekre írtak ki. Bielek a cégnél kezdeményezett vizsgálat idejére fizetés nélküli szabadságra menne.

A Fővárosi Közgyűlés csütörtök esti ülésén nem kapott többséget az a határozati javaslat, hogy visszahívják a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. igazgatóságából Bielek Péter vezérigazgatót, sem az, hogy utasítsák a társaság igazgatóságát, további intézkedésig mentesítse a vezérigazgatót a munkavégzés alól.

A közgyűlés csütörtökön délután döntött az FKF közszolgáltatási szerződéséről, amelynek alapján a társaság megbízást, illetve pénzt kap a fővárosi önkormányzattól feladatai ellátásához. A napirendnél hosszan vitáztak a vezérigazgatóról, illetve Bielek Péter sajtóban megjelent kijelentéseiről, amelyek szerint közvetlen politikai utasításokat kapott a városházáról, így egyes közbeszerzési pályázatokat, és tanácsadói szerződéseket megadott cégekre írtak ki. Bielek többek között azt állította rendőrségi vallomásában, hogy Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettestől kapott megrendelést egyes cégek megbízására.

A közgyűlési vitában Demszky Gábor főpolgármester azt mondta: februárban kérte Bielek Pétert, hogy számoljon be a cég ügyeiről, de akkor jelentésében a vezérigazgató nem jelzett problémát. A közgyűlés szocialista frakciója ragaszkodott ahhoz, hogy a főpolgármester tegye meg a "szükséges intézkedéseket" a vezérigazgatóval szemben.

A közgyűlés este zárt ülésen tért vissza a vezérigazgató kérdésére. Demszky Gábor előterjesztésében azt javasolta, hogy hívják vissza a cég vezetőjét az igazgatóságból és további intézkedésig mentsék fel a munkavégzés alól. A javaslatot először napirendre sem vették, mert egy szabad demokrata képviselő nem szavazta meg. Emiatt a szocialisták azt mondták, hogy a liberálisok becsapták őket, az MSZP ugyanis annak tudatában szavazta meg délután a cég közszolgáltatási szerződését, hogy később visszatérnek a személyi ügyekre.

A második szavazásnál napirendre került az előterjesztés, de végül nem kapta meg a minimálisan szükséges 34 szavazatot. A Fidesz-KDNP és az MDF képviselői nem vettek részt a szavazásban. Az MTI úgy tudja, Várhegyi László (SZDSZ) volt az egyedüli a szocialisták és liberálisok közül, aki nem támogatta a határozat elfogadását. Várhegyi nem tagadta az értesülést, egyben jelezte, hogy Bielek Péter harminc éve jó barátja, és nem tartotta korrektnek az eljárást, hogy a meghallgatása nélkül döntsenek róla.

A vezérigazgató közben e-mailt juttatott el a közgyűléshez, amelyben jelezte, hogy a cégnél kezdeményezett vizsgálat idejére fizetés nélküli szabadságra akar menni, de a vizsgálat lefolytatásában együttműködik.