Ülnek a BKV-dolgozók a téves béren

2010.05.17. 15:28

Múlt héten a téves utalások közel 45 százaléka, mintegy 200 millió forint érkezett vissza a BKV-hoz a dolgozóktól. A visszautalást nehezíti, hogy többeknek, például azoknak akiknek lakáshitel-elmaradásuk van, rögtön leemelték a pluszpénzt a számlájáról. A szakszervezetek szájhagyomány helyett hivatalos papírt követelnek.

A körülbelül 3000 érintett BKV-dolgozóból múlt héten összesen 1315 munkavállaló utalta vissza a május 6-án duplán kiutalt munkabér jogtalanul megkapott felét, tájékoztatta lapunkat a BKV sajtóosztálya. Mint arról az Index beszámolt, május 6-án a BKV 446 millió forintot tévesen utalt át a dolgozóinak.

A csütörtöki dupla utalást az okozta, hogy a cégnél két ember foglalkozik a munkabérek átutalásával, és kis időbeli eltéréssel egyszerre két átutalás is elindult. Az egyikük elindította a folyamatot, a számítógép dolgozott, "pörgött a homokóra", de eközben a másik pénzügyes egy másik számítógépen ránézett a rendszerre hogy van-e pénzmozgás, de mivel nem látszott a folyamatban lévő utalás, ezért ott is indított egyet, így egyszerre két irányból is megindult a pénzutalás.

Egyébként mivel nem ABC sorrendben, hanem számlavezető bankonként ment az utalás, a BKV minden dolgozói rétegét érintette a dolog: a menedzsment tagjai, az ellenőrök, a járművezetők közt egyaránt voltak olyanok, akik dupla áprilisi bért kaptak. Amikor észrevették a dupla folyamatot, azonnal leállították a kifizetéseket.

A folyamat így csak 22 százalékig teljesült, ha végigment volna a dupla utalás, akkor kétmilliárd forintot utalt volna el a BKV fölöslegesen. A kétszeres átutalás miatt belső vizsgálat indult, ám az egyelőre még nem zárult le.

Vitte az exfeleség vagy a bank a potyapénzt

Mint megtudtuk, nem véletlenül akadozik a visszafizetés. Sokaknak, akik például elmaradtak lakáshitel törlesztésével, most rögtön nagyobb összeget emelt le a bank a számlájukról. Aki így járt, annak nincs pénze a következő fizetésig, tehát akkor sem tudná visszaadni az összeget a BKV-nak, ha akarná. Ugyanígy jártak többen, akiknek a gyerektartást emelték le automatikusan a számlájukról: most a volt feleséget kell hívogatni, hogy adja vissza a BKV-nak a pénzt.

A szakszervezetek is tiltakoznak, mert a BKV pénzügyi főosztálya egy olyan A4-es papírlapot függesztett ki tájékoztatóként, amelynek a hitelessége megkérdőjelezhető. A rajta levő számlaszám elé elfelejtették odaírni, hogy kinek a számlája, és hogy melyik bank vezeti a számlát.

A szakszervezet szerint rosszul van megjelölve a május 14-i befizetési határidő is, hiszen jogszabály szerint a jogalap nélkül kifizetett munkabért hatvan napon belül, írásbeli felszólítással lehet visszakövetelni. Azon pedig külön felháborodott az egyik szakszervezet, hogy a BKV azt kérte: akinek nincs internete, azt szájhagyomány útján tájékoztassák. Azt kérik, hogy a BKV öntse hivatalos formába a visszafizetési felszólítást, és juttassa el minden egyes érintett munkavállalójához.