Minden napra jut egy sínpúp

2010.05.25. 17:08

Kedd délután fél négykor felpúposodott a sín az 1-es villamos vonalán a Flórián téren. Ráadásul a legrosszabb helyen, hiszen a közúti kereszteződés kellős közepén, ahol legalább négy sávnak állta el az útját.

Mint azt a villamosvezetőtől megtudtuk, fél négy körül éppen kihajtott volna a Flórián téri megállóból az Árpád híd irányába, amikor észrevette, hogy tőle 20-25 méterre enyhén púposodik a sín. A púp akkor ugrott meg, azaz akkor nőtt hirtelen 25-30 centiméter magasra, amikor egy keresztbe haladó autóbusz utolsó kereke átgördült rajta.

A forgalom ezután megállt az 1-es vonalán, egészen addig, amíg a karbantartók ki nem vágtak egy darabot a sínből. Az egyórás kényszerszünet után fél öttől újra jártak a villamosok, a vágás felett 5 kilométer/órás sebességkorlátozással.

A púposodás most különösen rossz helyen történt, hiszen elállta a hídról érkező, és a Pacsirtamező út felé kanyarodó sávok, valamint a Buda felől a hídra tartó sávok egy részét. Egy motoros az Index helyszínen levő tudósítójának a szeme előtt akadt fenn a sínpúpon. (Lekászálódott, újraindította a motort, majd továbbhaladt.)

Úgy tudjuk, hogy a púposodást már tegnap észrevették, de akkor az még nem volt olyan mértékű, hogy a BKV beavatkozzon. Információink szerint az 1-es villamos pályája olyan rossz állapotban van, hogy szinte minden napra jut egy új sínpúp.

A problémát az okozza, hogy a sínek megnyúltak az elmúlt években a szerelvények folyamatos "hengerlése" alatt. Ezért meleg időben a hőtágulás miatt kipúposodnak. A nagy nyári hőségben nem kell több púposodással számolni, mert addigra szinte az összes kényes helyen megvágják a sínt.