Előzetesbe kerültek Hagyó volt sajtósai

2010.05.26. 18:42 Módosítva: 2010.05.26. 18:43
Házi őrizetből előzetes letartóztatásba helyezte a BKV-ügyekben gyanúsított Lelovics Ottót és Horváth Évát a bíróság szerdai, másodfokú döntésével. Ugyancsak jogerősen megerősítették Hagyó Miklós korábban elrendelt előzetes letartóztatását.

A bíróság május 17-én hozott elsőfokú döntést a néhány nappal azelőtt őrizetbe vett három ember kapcsán. Akkor Hagyó Miklóst előzetesbe, Horváth Évát és Lelovics Ottót házi őrizetbe helyezték.

A fellebbezések után most vált jogerőssé a három kényszerintézkedés, azzal a különbséggel, hogy míg Hagyó Miklós esetében helybenhagyták az első fokon elrendelt előzetes letartóztatást, a másik két gyanúsított esetében másodfokon megváltoztatták a rendelkezést. Ez azt jelenti, hogy a másik két gyanúsított esetében a házi őrizet helyett elrendelte a bíróság az előzetes letartóztatást.

Lelovics Ottót és Horváth Évát a rendőrség már be is szállította a megfelelő büntetés-végrehajtási intézménybe.

Hagyó, Lelovics és Horváth hivatalosan a volt BKV-s humánpolitikai igazgató, Szalainé Szilágyi Eleonóra és társai ellen bűnszervezetben elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt korábban indított büntetőeljárás gyanúsítottai. Hagyó Miklóst, Horváth Évát és Lelovics Ottót május közepén hallgatták ki a rendőrök a BKV gyanús ügyeletei kapcsán, mindhármuk ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezelés miatt indult nyomozás.

A rendőrség egyébként már korábban is kihallgatta Hagyó Miklós volt sajtósait, januárban és februárban Horváth Évát, márciusban pedig Lelovics Ottót. Előbbit először azért, mert a gyanú szerint több mint másfél éven át tényleges munkavégzés nélkül vette fel a BKV-tól kapott munkabérét, prémiumokat és egyéb juttatásokat, több mint 24 millió forintot.

Februárban ismét kihallgatták, akkor is - mint azután május közepén - indokolatlanul és szükségtelenül megkötött szerződések miatt. Utóbbi miatt gyanúsították meg Lelovics Ottót is, még márciusban. Május 17-én Lelovics és Horváth házi őrizetét rendelték el, ezt változtatták most előzetes letartóztatásra.