Lukács
7 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Hol készül a Credo Citadell 19?

2010.05.28. 12:08

A legutóbbi, az Ikarus történetének fénykorát bemutató cikkünk után a másik tesztelt busz, a Citadell 19 gyártójának, a Kravtexnek a történetét ismertetjük.

Az új autóbuszgyár Mosonmagyaróváron
Az új autóbuszgyár Mosonmagyaróváron

A több mint 400 főt foglalkoztató Kravtex cégcsoporthoz három gépipari cég tartozik: a 154 éves mosonmagyaróvári Kühne Mezőgazdasági Gépgyár Zrt. (99,9%-ban a Kravtex Kft. tulajdona), a Kühne Zrt. 100%-os tulajdonában lévő 135 éves mosonmagyaróvári Kühne Vasöntöde Kft., valamint az 1992-ben alapított Kravtex Kft. győri autóbuszgyára, amely az elmúlt 15 évben több lépcsőben épült fel.

A Kühne gyárat 1856-ban alapították. Ez Magyarország legrégebbi gépgyára, ami alapítása óta megtartotta fő profilját. A vetőgépek futószalagszerű sorozatgyártását 1875-ben kezdték el, az egész országban csak itt gyártanak ma szemenkénti és sorvetőgépeket.

kuhne2

A Kühne részvénytársaság 1885-től kis gőzüzemű vontató mozdonyokat, később belsőégésű motorokat és többek között kerékpárokat is gyártott. A vasöntödét 1873-ban helyezték üzembe és ma is működik.

A Kühne 11 éve gyártja a Kravtex győri gyárában összeszerelt autóbuszok önhordó szekrényvázait és a fém alkatrészeket. A gyártás egy már használaton kívüli 100 éves csarnokban kezdődött.

Később egy új, közel 11 ezer négyzetméteres buszgyártó csarnokot építettek a gyár területén. A 2008 januárjában átadott új csarnokban az alapanyag darabolásától a festésig mindent elvégeznek.

A gyártócsarnokot kifejezetten autóbuszok gyártására tervezték. Az autóbuszok gyártásához szükséges szerszámokat és készülékeket is gyárkapun belül készítik. Jelenleg a vázhegesztő és festő üzemeket működtetik, a 4000 négyzetméteres szerelő üzem feladatra vár.

A felújított Ikarusok Oroszországba tartanak
A felújított Ikarusok Oroszországba tartanak

A Kravtex Kft. 1994-ben vett telephelyett Győr ipari területén és Ikarus autóbuszok felújításába kezdett. 1994 és 1998 között több mint 500 forgalomból kivont 8-10 éves autóbuszt vásároltak a BKV-tól.

A győri gyáregység
A győri gyáregység

A Volán társaságoktól megvett, kiselejtezett buszokkal együtt összesen több mint 700 db Ikarus autóbuszt újítottak fel és exportáltak a FÁK tagállamaiba, döntő többségüket Oroszországba.

1999-től Credo márkanéven új autóbuszokat gyártanak. Az alaptípusok gyártási dokumentációját a cseh SOR Libchavy cégtől vették meg.

Az új autóbuszok a Jászkun Volán udvarán
Az új autóbuszok a Jászkun Volán udvarán

Az elmúlt tizenegy évben minden hazai Volán vállalatnál megjelentek a Credo buszok, mára több mint 800 autóbusz üzemel a közlekedési cégnél. A Kravtex lépésről-lépésre bővítette gyártmányválasztékot, és ma már 18 különféle autóbusztípust kínál. Gyárában akár évi 500 autóbuszt is le tud gyártani egy műszakban a mosonmagyaróvári és győri gyárban.