Betilthatják a dohányzást az aluljárókban

2010.06.01. 14:35

Dohányzási tilalmat rendelhet el csütörtökön a fővárosi közgyűlés mind a 69 tulajdonában álló aluljáróban, ha elfogadják az egyik szocialista képviselő erről szóló előterjesztését.

A fővárosi közgyűlés csütörtökön tárgyalja azt az előterjesztést, amely betiltaná a dohányzást a fővárosi önkormányzat aluljáróiban. Mint Kolozs András, szocialista képviselő a javaslatban írja, a döntés a 2009-ben meghozott közgyűlési határozat folytatása lenne, amikor a budapesti játszótereken tiltották be a cigizést.

A tervezet több európai példáról számol be. Eszerint Dánia és Németország valamennyi városában tilos az aluljárókban, sőt a közterületeken cigarettát szívni. Angliában is van példa ilyen típusú tilalomra.

A jogszabályt a főváros köztisztaságáról szóló rendeletbe illesztik bele. A tilalom megszegői 30 ezer forintig terjedő bírságot kapnak. Nem számít tiltott helynek viszont az aluljárókban található vendéglátóhelyek belső területe.

Az aluljárók listáján szerepel többek között a Flórián tér, az Astoria, a Nyugati tér, a Kálvin tér, a Blaha Lujza tér, a Boráros tér vagy az Örs vezér tere.

Egy másik előterjesztésben tárgyal a közgyűlés az ellenőrzést megkönnyítő fejlesztésről: a fővárosi aluljárókat összesen 372 darab kamerával szerelik fel a következő hónapokban. A közvetített adatokat a Budapesti Rendőr-főkapitányság rögzíti és kezeli. A bekamerázás bruttó beruházási költsége 748 millió forint.