A fővárosi buszmegállókban is tilos lesz dohányozni

2010.06.02. 14:36

A fővárosi önkormányzat szakbizottság elfogadta a VEKE javaslatát, hogy az aluljárókra tervezett dohányzási tilalmat a felszíni tömegközlekedési megállókra is terjesszék ki, ezzel elkerülve, hogy egymásra fújják a füstöt a várakozó utasok.

A fővárosi szakbizottság szerdán tárgyalta a fővárosi aluljárókban bevezetendő dohányzási tilalomról szóló javaslatot, amelyről csütörtökön dönt a fővárosi közgyűlés. A bizottság az ülésen megtárgyalta és elfogadta a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület javaslatát, ami szerint a tilalmat ki kell terjeszteni a busz- és villamosmegállókra is.

A VEKE szerint a tilalommal elkerülhető, hogy egymásra fújják a füstöt a várakozó utasok. A bizottság tagjai felkérték a főpolgármestert, hogy dolgozza ki az ehhez szükséges jogszabály-tervezetet.

Mint arról beszámoltunk,  dohányzási tilalmat rendelhet el csütörtökön a fővárosi közgyűlés mind a 69 tulajdonában álló aluljáróban, ha elfogadják az egyik szocialista képviselő erről szóló előterjesztését. Mint Kolozs András, szocialista képviselő a javaslatban írja, a döntés a 2009-ben meghozott közgyűlési határozat folytatása lenne, amikor a budapesti játszótereken tiltották be a cigizést.

A jogszabályt a főváros köztisztaságáról szóló rendeletbe illesztik bele. A tilalom megszegői 30 ezer forintig terjedő bírságot kapnak. Nem számít tiltott helynek viszont az aluljárókban található vendéglátóhelyek belső területe.

Az aluljárók listáján szerepel többek között a Flórián tér, az Astoria, a Nyugati tér, a Kálvin tér, a Blaha Lujza tér, a Boráros tér vagy az Örs vezér tere.

Egy másik előterjesztésben tárgyal a közgyűlés az ellenőrzést megkönnyítő fejlesztésről: a fővárosi aluljárókat összesen 372 darab kamerával szerelik fel a következő hónapokban. A közvetített adatokat a Budapesti Rendőr-főkapitányság rögzíti és kezeli. A bekamerázás bruttó beruházási költsége 748 millió forint.  • Tippek
  • Hírek