Muszáj Herkulest pótolni a Margit hídon

2010.06.08. 09:14

A nyár végén írhatja ki a fővárosi önkormányzat a Margit híd pillérszobrainak restaurálására és pótlására a pályázatot, döntött legutóbbi ülésén a fővárosi közgyűlés. A több százmilliós tételt a hídrekonstrukció négymilliárdos tartalékkeretéből fizetik majd.

Zárt ülésen döntött múlt héten a fővárosi közgyűlés arról, hogy közbeszerzési eljárást indít a Margit híd pillérszobrainak restaurálására és rekonstrukciójára. A pályázat részleteit a fővárosi köztéri szobrokat kezelő Budapest Galériával közösen készíti elő az önkormányzat.

Mint megtudtuk, a Margit híd pillérein összesen hét szobor található, egy megsemmisült a II. világháborús bombázások során. Minden pillér északi és déli oldalán egy-egy Herkules és Niké szobor néz a habokba, egy-egy hajóorrban.

Szinte pont egy éve, a felújítás megkezdése előtt készült videónkon jól látszanak az elfáradt szobrok is.

A tervek szerint a szoborpályázatot nyár végén, legkésőbb szeptemberben írja ki a főváros. A nyertes 2011 tavaszán kezdheti el a munkát, amivel a szobrok állapotától függően 2011 végén vagy 2012 elején végezhetnek. A szoborrestaurálás nem zavarja az időközben (legutóbbi tervek szerint 2011. június 13-án) átadott híd forgalmát.

A szoborpótlás és -helyrehozatal becsült költségeiről a főpolgármesteri hivatal a várható árverseny miatt nem akar információt adni, ám annyit lehet tudni, hogy több százmilliós tételről van szó. Ezt az összeget a felújítási tartalékkeretből fizetné az önkormányzat.

A felújításról szóló animáció (Forrás: Főpolgármesteri Hivatal)

A híd költségkerete 30 milliárd forint, ebből bruttó 26 milliárd jár a hidat felújító konzorciumnak, mintegy félmilliárd a tervezőknek és a lebonyolító cégnek, a maradék 3,5 milliárd pedig a szoborköltségre, valamint az esetleg előre nem látható költségre fedezet, amiből szeretnének minél kevesebbet költeni.

A hídon az elmúlt hétvégén átköltöztek a munkások a déli hídfélre, és az elkészült szerkezetű északi hídfélen közlekednek a villamosok-buszok, valamint a - kordonok közé terelt - gyalogosok. Az északi hídfél korlátaira is megszületett az engedély.