Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

Százmilliárdos városrész a Lágymányosi hídnál

2010.06.08. 16:21 Módosítva: 2010.06.09. 09:00

Elkészültek és jogerőssé váltak a Lágymányosi híd és a csepeli szigetcsúcs közé eső ferencvárosi ingatlan szabályozási tervei, ezért a területen új városrészt tervező Wing Zrt. szerint eljött az ideje, hogy bejelentsék a százmilliárd forintos ingatlanfejlesztés megkezdését.

Duna Passage
Duna Passage

A Duna, a Soroksár-Duna és a Csepeli Hév által által bezárt 15 hektáros telken 2011-ben kezdődik meg az építkezés, jelentette be Noah M. Steinberg, a Wing Zrt. elnök-vezérigazgatója. A területre 2021-ig összesen ezer lakást, és 136 ezer négyzetméternyi irodát építenének. A szabályozási tervek nemrég váltak jogerőssé.

A Duna Passege-ra keresztelt ingatlan telkeit az elmúlt években vásárolta össze a Wing a különböző tulajdonosoktól. Egy épület maradt meg az eredeti tulajdonos kezén, a több mint 50 méter magas Vituki székház és szűk környéke az ingatlan dél-keleti sarkában. Az első épület egy, a terület északi részén elhelyezkedő irodaház lesz, amelyet 2013-ban terveznek átadni.

A sárga a fejlesztési terület
A sárga a fejlesztési terület

Az új városrészt egy kétszer két sávos főút osztja majd ketté, egy keresztező főúttal, ezekről lehet behajtani a mélygarázsokba, a terület többi részén gyalogsétányok lesznek.

Egy új HÉV-megállót is terveznek a városrész bejáratához, valamint egy gyalogos aluljárót a vasúti hídhoz. Mind a Duna, mind a Soroksári-Duna partja parkosított sétányon, kerékpárúton közvetlenül elérhető lesz.

Az ingatlan mostani állapota a Vituki-székház tetejéről
Az ingatlan mostani állapota a Vituki-székház tetejéről

A befektető összesen 2,5 milliárd forint értékben járul hozzá a közlekedési infrastruktúra fejlesztéséhez. A projekt összköltsége 100 milliárd forint lesz, amit banki projekthitelből finanszíroznak. A városrész teljes elkészülte után azzal számolnak, hogy naponta tízezer ember fordul meg majd benne.

Elhangzott az is, hogy az úgynevezett környezettudatos irodákat, panorámás, napfényes lakásokat, éttermeket, kávézókat, boltokat és kulturális intézményeket tartalmazó épületek terveit a londoni Foster and Partners készítette.

Délre a Csepeli Szennyvíztisztító buborékjai
Délre a Csepeli Szennyvíztisztító buborékjai

A környezettudatos építési mód azt jelenti, hogy az épületek tetején például zöldtetőket alakítanak ki, a Duna vizét felhasználják az épületek hűtésére, a meleg víz pedig napkollektorokból származik majd.

A Lágymányosi híd környéke az elmúlt tíz évben az ingatlanfejlesztők kedvelt célpontja lett. A hídtól északra, a Duna Passage szomszédságában épült-épül a Nemzeti Színházat és a Művészetek Palotáját is magába fogadó Milleniumi Városközpont, a budai oldalon a Kopaszi-gát alakult át, és a Duna Passage keleti szomszédtelkén a közeljövőben kezdődik a Duna City elnevezésű hasonló fejlesztés.  • Vennék
  • Hírek