Közel 600 új P+R hely épült

2010.06.11. 13:45

Közel 400 millió forinttal járult hozzá a XVII. és XXII. kerületi, ingyenes P+R parkolók kialakításához az Európai Unió. A támogatásból létesülő 570 P+R és 120 kerékpártároló (B+R) közel 20 százalékkal növeli a fővárosi P+R parkolók számát. A XIII. kerületben viszont új fizetős parkolási zónát hoztak létre.

A Parking Kft., a MÁV Zrt., Rákosmente és Budafok-Tétény Önkormányzata konzorciumban hozta létre az összesen 480 millió forint összköltségű új parkolókat. A vasútállomások mentén található, kamerákkal megfigyelt P+R parkolók használata ingyenes lesz, az elővárosi vasutat pedig a BKV budapesti bérletével vonatjegy nélkül lehet igénybe venni. A főváros belső városrészei így egy-másfél óra helyett 20-25 perc alatt kényelmesen elérhetőek.

A hat P+R parkolót érintő projekt megvalósítása tavaly október 26-án kezdődött Rákoshegyen. A helyszíneket nagy kapacitású vasútvonalak mentén, jól megközelíthető állomásokon jelölték ki.

A XVII. kerületben Rákoskert, Rákoshegy, Rákoscsaba, és Rákoscsaba-Újtelep vasútállomásoknál alakították ki a parkolókat, összesen 386-ot. A XXII. kerületben 202 férőhelyet akaítottak ki Budafok-Háros és Budafok-Belváros vasútállomásoknál.

Az új parkolók akadálymentesítettek, külön mozgássérült parkolók is létesültek.  A kamerákkal megfigyelt  területeken éjjel-nappal ingyen parkolhatnak az autósok. Minden helyszínen 20-20 kerékpártároló is létesült.

A pályázat részeként két autóbusz-forduló épül Rákoskerten és Rákoscsabán, amelyek között - a meglévőkön kívül - közvetlen járat közlekedik, ezzel is elősegítve a vasútra csatlakozást.

"A P+R parkolók haszna vitathatatlan. Aki leteszi a kocsiját, az időt, meg pénzt spórol, és egyszersmind védi a környezetet."- hangsúlyozta Gyarmati Zoltán, a Parking Kft. ügyvezető igazgatója.

Új fizetős rész

2010 június 14-től új fizetős parkolási övezet jön létre. A Váci út–Rákos patak–Göncöl utca–Szekszárdi utca és a Béke utca–Petneházy utca–Reitter Ferenc utca–Szegedi út által határolt területek fizetős parkolási övezetek lesznek.

A fent említett övezetek két különböző parkolási zónát alkotnak, amelyekben 160 Ft/óra várakozási díjat kell fizetni minden hétköznap reggel nyolc és este hat óra között. Hétvégén és munkaszüneti napokon a parkolás díjmentes.

Azok, akik a fent említett területen állandó lakcímmel rendelkeznek, lakossági várakozási engedélyt válthatnak ki a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. Ügyfélszolgálati Irodáján.