Pokorni védi kerületét a káros sugaraktól

2010.06.11. 14:45

Pénteken riasztotta sms-ben először a XII. kerületieket az önkormányzat, mert Budán veszélyes szintre emelkedett az UV-B sugárzás. A mérőműszert a polgármesteri hivatal tetején állították fel. Pokorni Zoltán szerint nyári vakációban hasznos a jelzés, amikor a családok, és főként a fiatalok sokkal több időt töltenek a szabadban.

A nyári vakáció előtt indította be a XII. kerületi önkormányzat az UV-B sugárzást mérő programját.

A Hegyvidéki önkormányzat a Nivea termékeket forgalmazó Beiersdorf Kft. pénzügyi támogatásával építette ki a jelzőrendszert. A rendszer telefonos szöveges üzenetben értesíti az önkormányzat internetes oldalán regisztráló kerületi lakosokat, ha a bőrre veszélyes sugárzás erősödik. A programba regisztrálók ingyenes sms-értesítést kapnak, ha az UV-index 6-os erősségűvé válik. Ezen a szinten ugyanis már kevesebb mint fél óra is elég ahhoz, hogy a gyerekek bőre leégjen a napon.

Ha a sugárzás tovább erősödik, és a mért érték meghaladja a 8-as szintet, a rendszer automatikusan újabb figyelmeztetést küld, mert ez már extrém erősségűnek számít, azaz 10 percnél többet nem ajánlatos a tűző napon tölteni.

A mérőműszert a kerületi polgármesteri hivatal tetején állították fel. Pokorni Zoltán 6-os közeli UV-szintél mutatta be a másfél millió forintos rendszert. A XII. kerület polgármester szerint a program beindítása azért volt fontos, mert diákok éppen elkezdték a vakáció betűit írni a táblára, a nyári szünetben pedig komoly veszélynek lesznek kitéve, ha figyelmeztetés és védekezés nélkül töltenek hosszú órákat a szabadban.  • Tippek
  • Hírek