Sajátos útfelújítás az óbudai Remetehegyen

2010.06.18. 15:33
Érthetetlen terelés, kátyúkon ralizó autósok, háborgó környékbeliek, foghíjas aszfaltozás Óbudán. Nyomozás is indult az eltűnt terelőtábla után.

A fővárosi önkormányzat illetékese nem kívánt a kamera előtt nyilatkozni, de elmondta, hogy a kerület kérte az eredeti félpályás forgalomkorlátozás megváltoztatását, mint a Remetehegyi út és a Remetehegyi köz tulajdonosa. A főváros azzal járult hozzá a javaslathoz, hogy a kerülőutat előtte járhatóvá teszik.

A kerületi önkormányzat beruházási osztályán a videó készítésének napján nem találtunk nyilatkozót, másnap a sajtóosztályra irányítottak, ahova írásban kellett eljuttatni kérdéseinket. Június 16-án ezt megtettük, a választ várjuk. Kérdéseink a következők voltak:
Miért kérte a kerület a fővárosi önkormányzattól, hogy az eredeti tervek szerinti félpályás útlezárással járó útfelújítást végül teljes lezárás mellett és a Remetehegyi köz kerülőúton végezzék?
A főváros úgy járult hozzá a kerülőúthoz, hogy ha a kivitelező leaszfaltozza a Remete közt valamilyen gyorsmegoldással a várható forgalomnövekedés miatt, de az aszfaltozásnak nyoma sincs. Miért?
A helyiek szerint a Remetehegyi út felújítandó szakaszának a közepén egy rész kimarad, mert a részfinanszírozó cég csődbe ment, az új banki tulajdonos pedig vonakodik hozzájárulni az útfelújításhoz. Igaz-e ez, és ha igen, mikor pótolják?
Ellenőrzik-e hogy dolgozik a kivitelező? (Mert a helyiek szerint csak lézengenek, és kínosan lassan halad a munka.)

Rendőrségi nyomozás is indult a Remetehegyi úti felújítás ügyében, a kivitelező cég feljelentése alapján. Szécsi Tibor, a BRFK közlekedésrendészeti főosztályának munkatársa elmondta, hogy néhány héttel ezelőtt a rendőrség a fővárosi önkormányzattal együtt egy átfogó ellenőrzést tartott többek között a Remetehegyi úton is. Kisebb hiányosságok, például nem volt elég forgalmi táblák.

Behívták a kivitelezőt, aki a táblákat pótolta. A cég képviselője egy hét múlva feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, mert ellopta valaki az egyik terelőtáblát, a másikat pedig lefestette. Most a rendőrség közlekedési bűncselekmény miatt nyomozást folytat az ügyben.

Frissítés: a kerületi önkormányzat szombat este megküldte a válaszát, amit szó szerint közlünk:

A III. kerület az eredeti tervek szerinti félpályás útlezárással járó útépítést azért vetette el és kérte a Fővárosi Önkormányzattól a teljes lezárás melletti útépítés lehetőségét, hogy az ott élőknek minél rövidebb ideig kelljen tűrni az építéssel járó kellemetlenségeket. Műszaki szempontból, a szerkezetek együttdolgozása miatt, is biztonságosabb megoldás, ha a pálya teljes szélességében egy ütemben épül. Kerülő útnak a Remete köz került kijelölésre. Ehhez a forgalomtechnikai módosításhoz a Budapest Főváros Önkormányzat Főpolgármesteri Hivatal Közlekedési Ügyosztály Forgalomtechnikai Alosztálya, mint forgalomtechnikai kezelő kikötés nélkül járult hozzá 2010. május 12-én. 
A Budapesti Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztálya közlekedésrendészeti szempontból szintén kikötés nélkül járult hozzá 2010. május 19-én.

A kérdésében szereplő felvetés, hogy a főváros úgy járult volna hozzá a kerülőúthoz, ha a kivitelező leaszfaltozza a munkák megkezdése előtt valamilyen gyors megoldással a Remete közt, semmilyen engedélyben nem szerepelt, a főváros semmiféle kikötést nem tett. Ennek ellenére azóta többször lett javítva a Remete köz burkolata, hogy a biztonságos közlekedés fenntartható legyen. Természetesen a munkálatok teljes befejezése után a kerülőút végleges helyreállításra kerül.

A részfinanszírozó a Ceginvest Kft., az Újlak-Immo Kft. illetve a mögöttük álló CIB csoport. A CIB bankcsoport érthetetlen rugalmatlansága, kompromisszumképtelensége és vonakodása miatt valóban elképzelhető, hogy a kimaradó mintegy 200 m-es szakasz csak egy későbbi ütemben tud megvalósulni. Amint a területre rendelkezésre áll a tulajdonosi hozzájárulásunk és a külső finanszírozó eleget tesz szerződéses kötelezettségének, a kimaradó útszakasz is elkészül.

Arra a felvetésre, hogy ellenőrzésre kerül-e a kivitelező, mivel a helyszínen a helyiek szerint csak lézengenek és kínosan lassan halad a munka, csak erős önuralom és lakosságunk iránti maximális tisztelet gyakorlásával tudom a választ megadni. Hivatalunk szerződésben áll a Kicsi-Híd Mérnöki Szolgáltató és Kivitelező Kft-vel, aki teljes jogúan végzi a műszaki ellenőrzést, ők naponta többször vannak a területen és bárminemű problémát észlelnek, azt az építési naplóba jelzik. A műszaki ellenőr a lakossággal is tartja a kapcsolatot, annak érdekében, hogy esetlegesen jogos igényeiket, de mint a legutóbbi esetben előfordult, a békesség kedvéért a nem teljesen jogosakat is teljesítse.

A közterületre szabálytalanul épített behajtókat is meghagyja, sőt az átépítésre kerül oly módon, ahogy azt a lakó kéri, még a vaskapu átalakítását is elvégeztette szívességből. (Remetehegyi út 80/a, valamint Remetehegyi út 80.) Az, ha egy esős napon nem dolgozik a kivitelező, az ő saját döntése, mely a minőség érdekében történik. A kivitelezés befejezésének határideje adott, melyet be kell tartani.