VEKE: Indokolatlanul kopik az Alstom kereke

2010.06.29. 12:38

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szerint a BKV lényegében beismerte, hogy az Alstom metrókocsikon súlyos, balesetveszélyes, indokolatlan mértékű és formájú kerékkopások jelentkeztek.

A VEKE nyilvánosságra hozta a városüzemeltetési és környezetgazdálkodási bizottság múlt szerdai ülésének jegyzőkönyvét. Ebből kiderül, hogy a BKV műszaki üzemeltetési szakigazgatója egy kérdésre nem tagadta, hogy vannak ilyen gondok.

Héri József a jegyzőkönyv szerint ezt mondta: "Azt szeretnénk kérni, hogy ezekre a kérdésekre írásban tudjunk válaszolni. A kérdések egy részét itt is meg tudnám válaszolni, de nem szeretném, ha bármit is félreértenének. Például azt, hogy a kerékkopást eltitkoltuk-e a hatóságok elől? Nem titkoltuk el. A jelentést megkapta az Alstomtól, többször kértünk magyarázatot a kerékkopásra, kaptunk is, visszautasítottuk, nem fogadtuk el. A véglegeset még mindig nem kaptuk meg, de ezek a jelentések a hatóságok előtt is ott vannak, tehát nem titkoltuk el előle."

A Fidesz budapesti frakciója több mint hetven kérdést tett fel a 2-es és 4-es metró vonalaira szánt Alstom Metropolis metrószerelvények gyártásával kapcsolatban. Wintermantel Zsolt és György István szerint az ügyben több visszás dolog is történt.