András, Andor
-3 °C
3 °C

4-es metró: befejeződött az alagútépítés

2010.07.01. 10:56

Elérte a Baross téri megállót a 4-es metró északi pajzsa is, ezzel befejeződött az alagútépítés az új vonal első szakaszán, közölte a DBR Metró Projekt Igazgatóság. Hamarosan megkezdik a pajzsok kiszerelését, ezzel várhatóan ősszel végeznek majd. A metróépítést néhány hónapon belül a belső beépítéssel és vágányépítéssel folytatják a pesti oldalon, jövőre pedig a rendszereket, áramellátó berendezéseket szerelik be.

Mindkét fúrópajzs elérte a Keleti pályaudvart. A déli két héttel ezelőtt fejezte be az utolsó, majdnem fél kilométeres szakasz építését, északi párja 50-100 méterrel lemaradva követte, és most érte el a Baross teret. Az állomások még hátralévő szerkezetépítési munkáival is hamarosan végeznek a pesti oldalon. A DBR tájékoztatása szerint az alagutak jó minőségben készültek el, a fúrások pedig nem okoztak épületkárokat.

A 4-es metró pajzsai 2007. április 3-án indultak el az Etele tértől 7,4 kilométeres útjukra. A kivitelező BAMCO konzorcium a szerződésben akkor 2009 nyár közepére ígérte a metró első szakaszának befejezését.