Rogán barikádmentesítést kért a léghajó hotelért

2010.07.02. 15:04

Az V. kerület polgármestere jelentős területrendezési befektetéseket kért az Új városközpont nevű 40 milliárdos projekt beruházójától a kerület hozzájárulásáért cserébe. Csipak Péter beruházásának többek között a brit nagykövetség előtti biztonsági útzárat kell a Belvároshoz illőbb berendezésre cserélni.

Lassan Budapest az egyetlen olyan nagyváros a régióban, amelynek nincs értékelhető, jelentősebb XXI. századi építészeti alkotása - indokolta Rogán Antal, miért támogatja a belvárosi önkormányzat, hogy a Bécsi utcában új megaberuházás induljon. Az V. kerületi polgármester szerint egy ilyen modern épület felhúzásához alkalmas hely a nemrég rekonstruált, a belváros gyalogos és turistaforgalmát becsatornázó Főutca környéke.

A Főutca déli része, az Egyetem tér környéke azonban inkább lakóövezet-jellegű, a Szabadság tér viszont tele van szimbolikus épületekkel és hivatalokkal. A középső rész, a nagy hotelek és a Fashion Street tőszomszédsága, ahol eddig az átmenő autós forgalom volt az úr, viszont ideális terület egy modern, új városközpont jellegű épületegyüttesnek.

Az Országos Építészeti Tervtanács szerdán néhány módosítással elfogadta az "Új Városközpont" projekt terveit, amelyet a londoni központú, Lord Norman Foster nevével fémjelzett Foster & Partners iroda dolgozott ki.

Rogán Antal elmondta, hogy a tervezés során eleve kizárták, hogy bevásárlóközpont kerüljön ide. Az önkormányzat feltétele az volt, hogy csak olyan ingatlan jöhet itt létre, amely nem zárja ki magából az utca forgalmát, sőt maga is bővíti a közterületeket. Ezt a feltételt a Csipak Péter cége által javasolt többfunkciós épületegyüttes egy nagyméretű, közpark létesítésével elégíti ki. A Foster and Partners londoni tervező iroda olyan szokatlan ötlettel állt elő, amely lehetőséget ad majd az utcáról betérők köztéri padokról a pesti belváros panorámáját lássák a tetők szintjén.

A kerület másik feltétele az volt, hogy a beruházó járuljon hozzá az építkezés környékének rekonstrukciójához is. A polgármester szerint ez az eljárás gyakorlattá vált a kerületben, hiszen a Szabadság téri új szökőkút is hasonló konstrukcióban, magántőkéből jött létre. A Városközpontért cserébe az építtetőnek a brit nagykövetség biztonsága miatt lezárt Harmincad utca átrendezését kérte az önkormányzat. Csipakék szerződésben rögzített feladata többek között az lesz, hogy cserélje esztétikusabbra és a Vörösmarty téri gyalogos forgalom számára átjárhatóbbra a jelenlegi barikádszerű útzárat. A Harmincad utca az építkezés befejeztével a Fő utcával azonos burkolatot kap, ezt a számlát is az Immobilia Real Estate Development Kft. fizeti.

Az építkezés ideje alatt a háztömböt több emelet magas védőfallal veszik körül, hogy csökkentsék a környéken a por- és zajártalmat, a teherforgalmat pedig nagyjából arra az útvonalra terelik majd, amelyen a Főutca építését is bonyolított.