Új és szép vécéket nyitnak a fővárosban

2010.07.06. 10:25

Kulturált nyilvános vécéket nyitna a Fővárosi Csatornázási Művek Budapesten, miután hivatalosan is átvette a budapesti illemhely-hálózat üzemeltetését.

A fővárosi illemhelyeket 14 éve üzemeltető IL-NET Kht. ugyanis nemrég végelszámolással megszűnt, így az üzemeltetés jogát a Csatornázási Művek vette át, és 11 kulcsfontosságú helyen már meg is nyitották az
eddig lezárt illemhelyeket.

A Fővárosi Közgyűlés egy évvel ezelőtt döntött úgy, hogy a Fővárosi Csatornázási Művekre bízza a budapesti nyilvános illemhelyek üzemeltetését. A társaság azonban nem tudott azonnal munkához látni, mert meg kellett várnia az illemhelyeket az utóbbi években üzemeltető Kht. végelszámolását és megszüntetését.

A feladat annál is sürgetőbb volt, mivel a fővárosi illemhelyek állapota mára tarthatatlanná vált. 1996-ban még 112 működő és nyitva tartó vécéből mára csupán 74 maradt, ezeknek is csak a fele üzemképes.

"Az illemhelyek jelenlegi állapota általában minősíthetetlen. Sokszor az évek óta zárva tartó helyeken hajléktalanok húzták meg magukat, volt olyan, akinek hónapokig ez volt az utolsó nyughelye" - írja közleményében a Csatornázási Művek.

Az új üzemeltető először a viszonylag jobb állapotban levő, kisebb költséggel is működőképessé tehető helyiségeket nyitotta meg és nyitja meg a közel jövőben. A turisztikai szezon beindításával egy időben eddig a budai Várban és a Hunyadi János úton, a nyári tömegrendezvények kezdetén pedig a Városligetben tette üzemképessé az
évek óta zárva tartó illemhelyeket.

A tömegközlekedési csomópontoknál levők közül például a Nagymező úti, a Szondi u.-Teréz krt. sarkánál levő és a Móricz Zsigmond körtéren, valamint a Kosztolányi Dezső téren nyitottak ki.

Ezt követően közbeszerzési eljárást írnak ki, amelynek lezárulása után először a központi, forgalmas területeken lévő illemhelyeket újítják fel, majd sorban az összes többit is.

A harmadik ütemben megnövelik az illemhelyek számát: összesen
legalább harminc új egységet helyeznek üzembe. Az új illemhelyek között a tervek szerint a Nyugat-Európában már bevált, kompakt pavilonok is lesznek, melyek előnye, hogy a hagyományos helyiségeknél gyorsabban és egyszerűbben üzembe helyezhetőek, és sokkal higiénikusabbak.

Kialakításuknál a környezetvédelmi szempontok is nagy hangsúlyt kapnak
Valamennyi illemhely esetében a víz- és energiatakarékos, valamint korszerű higiéniai előírásoknak megfelelő megoldásokat helyezik majd előtérbe, legyen szó akár érintésvezérelt vízöblítésről, vagy UV-fénnyel történő fertőtlenítésről.

A felújítás kötlségei több százmillió forintos költséget jelentenek, amit a 
Fővárosi Csatornázási Művek saját forrásaiból finanszírozza. A társaság tervei szerint egy-két éven belül látványos javulás lesz tapasztalható, és körülbelül négy év múlva újra száz, európai színvonalú, Budapesthez méltó illemhely áll majd a főváros lakossága és az ide látogató külföldi turisták rendelkezésére.