Megnyitják a rákospalotai határutat

2010.07.08. 10:26

Csütörtökön 12 órakor átadják a rákospalotai határutat, a Nemzeti Közlekedési Hatóság kiadja az ideiglenes forgalomba helyezési engedélyt, az út ideiglenes üzemeltetésével a XVI. kerületi önkormányzatot bízzák meg - jelentette be a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén Ikvai-Szabó Imre.

A főpolgármester-helyettes ezért arra kérte az útról szóló napirendet előterjesztő szocialista politikust, hogy vonja vissza javaslatát.

Kolozs András ragaszkodott az ügy közgyűlési tárgyalásához, de a testület ezt nem szavazta meg.A rendkívüli közgyűlést a szocialista frakció javaslatára hívták össze. Az ülés elején Steiner Pál, az MSZP képviselőcsoport vezetője - Demszky Gábor főpolgármester korábbi nyilatkozatára reagálva - kijelentette: nem kampánycélból hívták össze az ülést.


Nagyobb térképre váltás

A szocialista politikus úgy fogalmazott: a júniusi közgyűlésen nyolc fontos napirendi pontot nem tudtak tárgyalni, mert határozatképtelen lett az ülés egy "SZDSZ-es képviselő családi kötelezettségei miatt".

Az eredeti meghívó szerint az egyik napirend a rákospalotai határút megnyitásával kapcsolatos előterjesztés volt, eszerint a főváros jogfenntartással vegye ideiglenes kezelésbe és üzemeltetésbe az utat. Az ülés kezdetén azonban Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes arra kérte az előterjesztőt, Kolozs András szocialista lépviselőt, hogy vonja vissza előterjesztését, mert az időközben okafogyottá vált.

A főpolgármester-helyettes közölte: egy szerdai megállapodás értelmében a Nemzeti Közlekedési Hatóság kiadja az ideiglenes forgalomba helyezési engedélyt, az út ideiglenes üzemeltetésével a XVI. kerületi önkormányzatot bízzák meg. Kolozs András ragaszkodott ahhoz, hogy az ügyről mégis tárgyaljon a közgyűlés, de a testület ezt nem szavazta meg.

Az M0-ást az észak-pesti kerületekkel összkötő út már három hónapja elkészült, de jogi huzavona miatt az autósok még mindig nem használhatják. Az állami szervek és a főváros álláspontja ugyanis különbözik azzal kapcsolatban, hogy ki üzemeltetheti törvényesen az uniós támogatással megépült utat.

A közgyűlés napirendjén tájékoztatóként szerepel a félárú tanuló- és nyugdíjas vonaljegyek bevezetések hatása. Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje azt kérte, hogy ezt előterjesztésként tárgyalja a testület, tehát legyen szavazás róla. A közgyűlés többsége azonban nem értett egyet ezzel.

Az ülés elején letette az esküt az új fővárosi képviselő. A kereszténydemokrata Rétvári Bence államtikár lett, ezért lemondott fővárosi mandátumáról, helyet a Fővárosi Közgyűlésben Jeneiné Rubovszky Csilla vette át.