22 fillér az ingyenvíz literje

2010.07.14. 15:53 Módosítva: 2010.08.10. 14:53

A korábbi évekhez hasonlóan idén is ingyenes vízosztást indított a Fővárosi Vízművek. Két állandó helyszínen, illetve a város nagyobb terein osztanak vizet azoknak, akiknek a hőségriadó alatt az utcán kell tartózkodnia. A kezdeményezést egyértelműen pozitívan fogadták az emberek, akik árnyékos részeken, aluljárókban és a szökőkutak mellett keresnek enyhülést.

„Az aluljáróban akartam vizet venni, de megláttam ezt a helyet, úgyhogy nem gondolkodtam egy percig sem, egyszerűen csak idejöttem. Teljesen jó ez a víz, finom, és a hőmérsékelte is pont megfelelő” – magyarázza egy középkorú hölgy a Deák téren, ahol reggel nyolctól este hatig ingyen vizet osztanak.

A hostess-lányok azt mondják, a vízivó közönség nagyon vegyes. „Turistáktól kezdve a hajléktalanokig mindenki megfordul itt. Reggel nyolctól tízig talán ha kétszázan jöttek ide. Könnyen idejönnek, csak nem mindenki tudja használni a gépeket. Ezért is vagyunk itt, hogy segítsünk nekik.”

Hol találunk vízosztó helyeket?

A Deák téren a templom előtt ballonos vízadagolókból olthatják szomjukat a járókelők. Az autósok és biciklisek számára a Bajcsy-Zsilinszky
út - Andrássy út kereszteződésénél, a Deák tér felé tartó sávnál adnak fél literes, palackozott vizet. A Nyugati téren, a Blaha
Lujza téren, az Astoriánál, a József Nádor téren és a Moszkva téren mozgó hűtőkocsiból osztanak vizet fél órán át, a XII. kerületben pedig a Polgármesteri Hivatal előtt enyhítik a közlekedők szomját.

Saját tapasztalat alapján 10 perc alatt körülbelül harminc-harmincöten ittak a kihelyezett víznyerőkből - az igazi rohamot azonban délutánra várja a személyzet. Ha addig kifogynának a vízből, máris kérik az utánpótlást.

Az emberek általában két pohárral isznak a vízből, sokan pedig az üvegeiket töltik újra. A ballonok elvileg önkiszolgáló rendszerben működnek, és bárki bármennyit ihat belőlük. „Ha ötször jön egymás után, akkor ötször ihat” – mondják a lányok.

Egy férfi azt mondja, ő az újságban olvasott az akcióról, ezért jött ide. „Délelőtt nem szeretek sört inni, úgyhogy örülök a víznek, mert nagyon szomjas vagyok” – mondja. Sokan kérdezik, ásványvíz van-e a ballonokban. „Kicsit keményebb, mint az ásványvíz, de azért ízlik” – mondja egy lány.

Bár a vízművek közleményében vízből elkészíthető koktél-receptekről is szó volt, a helyszínen sajnos nem találtunk ilyeneket, és a hostessek sem tudtak róluk. Megtudhatjuk azonban, hogy mit tartalmaz a ballonokban lévő csapvíz, hogy egy liter mindössze 22 fillérbe kerül, ráadásul nem kell hazacipelnünk és hulladékkal sem szennyezzük környezetünket.

A külföldiek nagyon félénkek

Az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésénél egy irodaház mellett osztják a vizet. Itt nagyobb a forgalom, hiszen a gyalogosok mellett a biciklisek és az autósok is kapnak belőle – feltéve, ha a külső sávba állnak. Az egyik vízosztó munkatárs, Bálint azt mondja, egész héten itt lesznek.

„Jó kérdés, hogy mennyit osztottunk. Az elmúlt két és fél órában talán ezret, de az biztos hogy nagyon sokat. Én úgy csinálom, hogy elviszek magammal 20 üveget, és azt egy kör alatt szétosztom." Egy másik segítő azt mondja, tegnap három óra alatt 2700 üveget osztottak szét. „Ma három raklapnyi vizet hoztam ki, de nem lesz elég, be kell mennem még egy adagért.”

Rajtuk kívül egy autó is járja a várost, és a forgalmasabb pontokon, mint a Nyugati tér, Moszkva tér vagy az Astoria, fél-fél órán át osztanak vizet.

„A külföldiek bizonytalanok, nem mernek idejönni, mert azt hiszik, fizetniük kell a vízért. Aztán mikor látják, hogy a magyarok idejönnek, akkor ők is felbátorodnak. És persze minden második ember azt mondja: megmentettétek az életem, épp szomjan akartam halni. A biciklisek pedig meg sem állnak, egyszerűen csak kinyújtják a kezüket, és abba adjuk, mert különben életveszélyesek.”

A Szabadság teret a gyerekek foglalták el

A Szabadság tér nemrég kiépített szökűkútját teljes egészében a gyerekek uralják. Kisgyerekek és anyukák, illetve nagyszülők és unokáik töltik itt az időt. A kicsik szinte mind mezítláb, pelenkában vagy bugyiban hancúroznak a vízsugarak közt.

„Gyakran járunk ide, mert közel van, és hát a gyerek is nagyon szereti. Bár ilyen melegben csak egy órát maradunk – mondja egy anyuka, majd hozzáteszi, hogy délelőttönként főként kisgyerekesek jönnek a térre.

„Én is élvezem, ő meg egyenesen imádja – mondja egy másik anyuka, aki maga is a vízben hűsöl. Amikor jó idő van, naponta kétszer is kijövünk ide.”

„Egyetlen dologra kell vigyázni: iszonyatosan csúszós ez a hely – mondja a két gyereket felügyelő Dóri. Játszótér helyett jövünk ide, mert itt sokkal jobb a  lehülés szempontjából. Egy ekkora gyereknek pedig még nem kötelező a fürdőruha, úgyhogy csak így, meztelenül játszanak itt.”