Metró helyett buszokat akar a kormány

2010.07.15. 08:48 Módosítva: 2010.07.15. 13:27
A Blikk kormányzati körökből származó értesülései szerint a kormány kiszállna a négyes metróból. A már megkezdett építkezést befejezik, de nem adnának pénzt a második szakaszra.

A négyes metróra fordított összegek a fővárosi és vidéki felszíni közlekedés fejlesztése elől veszik el az uniós és hazai forrásokat. Az esetleges folytatásról mindezeket mérlegelve születhet majd döntés, mondta a Blikknek Fekete Rajmund, a Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság sajtómunkatársa.

Közölte, az önkormányzati választások után Budapest új vezetésének felül kell majd vizsgálnia, hogy milyen hibák, mulasztások történtek a beruházás előkészítésében. A metró alternatívája pedig egyebek mellett az autóbuszok javítása, cseréje, a helyi és helyközi közösségi közlekedés összehangolása lehet.

Nyáry Krisztián, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója arra emlékeztetett, hogy a beruházást és annak második szakaszát is több alkalommal megszavazta a fővárosi ellenzék. "A metrótörvény és a fővárossal kötött szerződés érvényben van, az mindkét felet kötelezi, változtatási szándékról nem érkezett jelzés, erre nem is számítunk" - mondta.

A zölddel jelölt nyomvonal biztosan megvalósul (forrás: metro4.hu)

Fellegi Tamás fejlesztési miniszter júniusban azt nyilatkozta az Indexnek, hogy a kormány minden uniós nagyberuházást átvizsgál, többet le is fog állítani, de a négyes metró épülhet tovább.

Vitézy Dávid, a VEKE szóvivője szerint a metró második szakasza pénzkidobás. "A 170 milliárd forint negyedéből nem a Bosnyák térig, hanem Újpalotától az Erzsébet hídig lehetne olyan gyorsvillamost építeni, amelynek menetideje csak két perccel lenne hosszabb a metróénál" - mondta a Blikknek Vitézy.

A Fidesz fővárosi frakciója közleményben reagált a cikkre. Azt írták, "a jelek szerint ismét politikai hisztériakeltés kezdődött a budapesti metróépítés körül".

Emlékeztettek arra, hogy "az illetékes szakminiszter és Tarlós István főpolgármester-jelölt is a létesítmény befejezésének szükségességéről beszélt - ha nehézségek árán is".

"Semmiféle döntés, vagy döntés-előkészítés nincs a metróépítés leállításáról", írták.

Nagy Anna kormányszóvivő újságírói kérdésre megerősítette: lesz négyes metró. "A beruházás folytatását megkérdőjelező sajtóhírek az önkormányzati választásoknak tudhatók be", mondta.