Újabb 1,1 milliárdot kifizettek a Margit hídra

2010.07.15. 08:16

Június 8-án átutalta a fővárosi önkormányzat a Margit híd felújítása harmadik negyedéves részszámlájának összegét. A kivitelező konzorciumnak az eredeti ütemterv szerint az áprilisi teljesítéskor már el kellett volna készülnie az összes munka 45 százalékával, ám még csak 30 százalékon állt. Ezért nettó 3,1 milliárd forint helyett nettó 1,1 milliárdot kapott.

margithidfeluj 26

A kifizetett részsszámla szerint az 1,16 milliárd forintból 30 milliót tettek ki az általános tételek, 542 milliót a mederhíd felszerkezete, 190 milliót a meder- és parti pillérek, 175 milliót és 138 milliót a budai, valamint a pesti oldali műtárgyátépítések, 11,4 millió volt a vágányépítés és 70 millió az organizáció.

A hídrekonstrukció unió által támogatott része összesen (áfa nélkül) 19,69 milliárd forintba kerül, ehhez jön még az ideiglenes villamosvágány építésének egymilliárdos költsége (ezzel együtt összesen 20,88 milliárd forint), és a többszáz milliós műemlékrestaurációs munka. A főváros a tartalékkerettel együtt bruttó 30 milliárd forintot biztosított a beruházásra.

A támogatott munkák 30 százaléka készült el áprilisra, a teljesítési arányt május 8-ig vizsgálta az ellenőrző mérnökcég, a főváros pedig 60 nappal azt követően utalta a pénzt. Az ideiglenes vágányépítésből eddig 480 millió forintot fizettek ki. A restaurációs munkákra hamarosan kiírják a pályázatot (ezek a munkák akár jövő év végéig elhúzódhatnak).

Mint a főpolgármesteri hivatalnál megtudtuk, a következő negyedéves teljesítési idő a napokban lesz, a kivitelező azonban még nem összesítette a költségeit. Annyi látszik, hogy az elmúlt három hónapban a munka felgyorsult, és elképzelhető, hogy a kivitelező behozza az áprilisi 15 százalékos lemaradást.

Daru 2 03

Mint arról beszámoltunk, május 6-án a Margit híd felújításának kivitelezője bejelentette, hogy négy hónapot csúszik, és egyben benyújtotta a fővárosnak a négy hónapos csúszás miatt keletkezett 740 milliós költségtérítési igényét.

A fővárosi közgyűlés válaszként június elején egyhangúlag úgy határozott, hogy elutasítja a Margit híd felújítását végző konzorcium többletköltség-igényét, emellett nem járult hozzá a határidő kitolásához sem, sőt úgy döntött: kéri a kivitelező által bejelentett csúszás miatti kötbért.

Az első kötbérterhes határidő augusztus 23. A kivitelezői szerződés szerint ekkorra kellene a gépjárműforgalomnak megindulnia a hídon. A kivitelező legutóbbi álláspontja szerint ez nem fog menni decemberig.

Az Index a Hídpénz rovatban a kezdetektől figyelemmel kíséri a beruházást, valamint megpróbál minden részletes adatot kicsikarni mind a megbízótól, mind a kivitelezőtől, hogy az olvasók követhessék mire és hogyan költötték el az adóforintjaikat.

Eddig tulajdonképpen csak a tavaly megkötött alapszerződéseket, a három negyedéves részszámlát, valamint a havi előrehaladási jelentéseket kaptuk meg a fővárosi önkormányzattól.

Az önkormányzat projektirodája augusztusra biztosítja azokat a minősítési bizonylatokat, amiből hozzávetőleg kiolvasható, hogy milyen minőségű anyagot és mekkora mennyiségben használtak fel addig a felújításhoz.

Emellett a munkanaplók alapján megtudjuk, hogy naponta hány ember dolgozott a hídon, és elvileg arra is lehetőség van, hogy kiderüljön, hány munkaórát dolgoztak. A pontosabb adatokat decemberben kapjuk meg.

Pénzügyi részadatok, alvállalkozói számlák nem állnak a megbízó rendelkezésére, mert átalánydíjas szerződést kötött a kivitelező MH-2009 Konzorciummal. Ezért ezeknek az adatoknak a nyilvánosságra hozatalát a kivitelezőtől kértük, ami megtagadta azt, mondván, hogy adatszolgáltatási kötelezettségének eddig is eleget tett.

Az Index június végén a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő irodával közösen benyújtotta keresetét a bíróságra, amelyben a beruházás részletes adatainak nyilvánosságra hozatalát kérte.

A bíróság a keresetet a napokban elutasította. Bár a keresetlevélben szerepel, hogy konkrétan mely adatokat kértük, de a bíróság álláspontja szerint ez nem megfelelő helyen lett leírva. A keresetet a bírói igények szerint módosítva természetesen benyújtjuk újra.