Tarlós: Be akarjuk fejezni a metróépítést

2010.07.16. 16:06

"Be akarjuk fejezni a metróépítést és mindent meg is fogunk tenni ennek érdekében" - írta Tarlós István fideszes főpolgármester-jelölt pénteki keltezésű, Demszky Gábor főpolgármesternek címzett nyílt levelében. "A miniszterelnök, az illetékes szakminiszter és a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje is évek óta egyfolytában a metróépítés befejezésének szükségességéről beszél" - közölte Tarlós István.

Hozzátette, ennek ellenére a fővárosi MSZP - "kiforgatva egy felületesen megfogalmazott sajtómunkatársi nyilatkozatot" - ismét politikai hisztériába kezdett, azzal próbálkozik, hogy felheccelje a budapestieket.

"A metróépítést természetesen be akarjuk fejezni" - hangsúlyozta Tarlós István. Megjegyezte, ha a budapesti szocialisták igazat beszélnek, akkor a befejezésnek nincs is akadálya, mivel a források rendelkezésre állnak. Mint írta, eljön az ideje annak is, hogy együtt összeszámolják a forintokat, és ha nincs meg a pénz, akkor a mostani városvezetés és a handabandázók is számot adnak arról, miért csapták be a városlakókat.

Azt mondta, mindent megtesznek a metróépítés befejezéséért, akkor is, ha ma senki nem tudja biztosan, hogy a 4-es metró második szakaszára ad-e majd pénzt az Európai Unió.

A Blikk csütörtöki számában kormányzati információira hivatkozva azt írta, a kormány kiszállna a 4-es metró beruházásából. A már megkezdett építkezést befejezik, de nem adnának pénzt a második szakaszra, így a földalatti vasút megállna a Baross téren és nem menne ki Zuglóba.

"Az önkormányzati választások után Budapest új vezetésének felül kell majd vizsgálnia, hogy milyen hibák, mulasztások történtek a beruházás előkészítésében. A 4-es metróra fordított összegek a fővárosi és vidéki felszíni közlekedés fejlesztése elől veszik el az uniós és hazai forrásokat. Az esetleges folytatásról mindezeket mérlegelve születhet majd döntés" - közölte a lappal Fekete Rajmund, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság sajtómunkatársa.

A Fővárosi Közgyűlés Fidesz-frakciója csütörtöki közleményében kiemelte, hogy "semmiféle döntés vagy döntés-előkészítés nincs a metróépítés leállításáról". A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kommunikációs főosztálya állásfoglalásában szintén cáfolta, hogy "bármiféle döntés született volna a 4-es metró Baross tér és Bosnyák tér közötti szakasza állami támogatásának a cikk által sugallt felülbírálásáról". Nagy Anna kormányszóvivő csütörtökön újságíróknak azt mondta, hogy "a beruházás folytatását megkérdőjelező sajtóhírek az önkormányzati választásoknak tudhatók be".

A fővárosi MSZP-frakció a lapinformáció kapcsán közölte: "ahogy 1998-ban, úgy most, 12 évvel később is a főváros megbüntetése lesz napirenden Orbán Viktornál".