Hiába jó, tilos fürdeni a szökőkutakban

2010.07.16. 14:41

Akár súlyos betegséget is kaphat az, aki szökőkútban hűti le magát a kánikulában. A szökőkutak vize ugyanis sem fürdésre, sem ivásra nem alkalmas. A fertőzéseket a legkönnyebben a gyerekek és a legyengült immunrendszerű emberek kaphatják meg.

Hiába a meleg idő, nem lehet fürdeni a fővárosi szökőkutakban, mert vizük nem alkalmas erre.

"A Fővárosi Önkormányzat kezelésében lévő szökőkutak, mint amilyen a margitszigeti zenélő szökőkút, a Vígadó téri szökőkút, a Szent István parki szökőkút, vagy az Erzsébet téri szökőkút vizében tilos és veszélyes fürdeni, mivel azokat nem fürdésre tervezték" - mondta el a Fővárosi Önkormányzat sajtóreferense.

"A szökőkutak belső felszínén ugyanis olyan élőbevonat jöhet létre, amit hagyományos tisztítási technológiával nehéz eltávolítani. A kialakult bevonat mellett a 25 foknál magasabb hőmérsékletű vízben sok mikroorganizmus is elszaporodik, mint például a Legionella baktérium."

06

Ez az egészséges emberre nézve ugyan veszélytelen, egyeseknél azonban súlyosabb megbetegedést, például tüdőgyulladással járó legionárius betegséget okozhat.

A  szökőkút vizébe ráadásul számos szennyezőanyag, állati ürülék, szemét és cigarettacsikk is kerülhet, melyek szintén veszélyeztethetik a fürdőzők egészségét. A gyerekek fogékonyabbak a fertőzésekre, mint a felnőttek.

Van kivétel

Puka Zsófia, az V. kerületi önkormányzat sajtóreferense azt mondja, a Szabadság térre újonnan telepített szökőkúthoz modern víztisztítórendszert is építettek, így annak vize nem rejt magában veszélyeket.

"A szökőkút alá olyan víztisztító berendezést telepítettek, mint amilyet az uszodákban is használnak. Folyamatosan ellenőrzik a vízminőséget, ami jelenleg nem fertőző. A többi, az ötödik kerületben található vízforrás azonban, mint a kiskutak a Hild téren, vagy a kerület több pontján megtalálható csobogók viszont valóban nem alkalmasak fürdésre."