Gusztáv
-4 °C
1 °C

Sokmilliós kolbászpénz a korrupt parkolóőröknek

2010.07.19. 18:56

Negyven boltos és öt parkolóőr gyanúsított abban a nyomozásban, amelyet hamarosan vádemelési javaslattal zár le a BRFK, mondta egy interpellációra Tállai András önkormányzati államtitkár. Az ügy érdekessége, hogy egy éve pont Hagyó Miklós feljelentése alapján indult, aki ma már maga is gyanúsított más ügyekben. Több, napokban készült videofelvétel alapján újabb tíz parkolóőr lehet gyanúsított.

Spaller Endre KDNP-s képviselő az Országgyűlés mai, rendkívüli ülésnapján "A korrupció három éve" című, a belügyminiszternek benyújtott interpellációjában azokról az elmúlt napokban előkerült videófelvételekről beszélt, amelyeken az látszik, hogy a XIII. kerületi Budapesti Önkormányzati Parkolási (BÖP) Kft. munkatársai minden nap, ugyanazon időpontban betérnek egy autószalonba, majd kifele jövet nem ellenőrzik a környéken parkoló autókat. Az is látszik a videókon, hogy mintha valamit átvennének.

Az Indexnek sikerült megszerezni a videókat, amelyeket a BÖP Kft. egykori munkatársai készítettek. A két férfi elmondta, hogy azért kellett távozniuk a cégtől, mert nem akartak együttműködni a korrupcióban. Ők készítették azokat az első felvételeket is 2008-ban, amelyek alapján most 45 embert gyanúsítanak.

Az egyik volt parkolóőr szerint 2009-ben gyorsultak fel a dolgok, mert akkora megunta, hogy a BÖP Kft. vezetése nem tesz semmit, ezért elment Hagyó Miklós főpolgármester-helyetteshez.

Elmondása szerint Hagyó először nem akarta fogadni őt, de amikor hangoskodva azzal fenyegetőzött az előszobájában, hogy a tévéhez fordul a videófelvétellel, a főpolgármester-helyettes kirohant a dolgozószobájából, ahol éppen szalonnát és hagymát falatozott.

Jegyzőkönyvet vettek fel, majd Hagyó megtette a feljelentést, amelynek következtében az öt érintett parkolóőrt bilincsben el is vitték. Nem megerősített információk szerint a parkolóőrök öt hónap előzetes után szabadlábon folytathatták a védekezést.

Mivel a volt parkolóőr szerint 2010-ben megint lelassultak az ügyek, ezért egykori kollégájával június 16. és július 1. között ismét elkezdtek videófelvételeket készíteni. Az egyik helyszín épp az az autószalon volt, amely már a 2008-as botrányba is belekeveredett.

A felvételeken jól látszik, hogy mutatják meg az új parkolóőrnek, mit kell csinálni, majd a parkolóőr bemegy a szalonba és kezében egy műanyagpohárral jön ki. A felvételt készítők szerint a pohárban 2500 forint "kolbászpénz" volt.

A kolbászpénz elnevezés onnan adódik a két volt parkolóőr szerint, hogy még évekkel ezelőtt egy vezető munkatárs otthon gyártott kolbászt hozott vidéki házából, amit a parkolóőrök az összegyűjtött havi baksisból megvettek – rudanként 50 ezer forintért. Így adták le a kötelező részt.

Egy másik felvételen látszik, hogy egy másik parkolóőr a szalon üvegajtaja mögött vesz át valamit. A parkolóőrök befelé és kifelő jövet sem ellenőrzik, hogy a környékbeli kocsik fizettek-e a parkolásért. Le- és felveszik viszont a sárga mellényüket, mert a korábbi lebukásnál ez szúrt leginkább szemet. A felvételekről készült fotók egy része a Blikkben a múlt héten megjelent.

Kerestük Rusznák Imrét, a BÖP Kft. igazgatóját az újabb ügyben, de nem sikerült elérni. A kft. napokban kiadott közleménye szerint kivizsgálták az ügyet és fotókon szereplő két parkolóőrból az egyiket elbocsátották, a másikat pedig felmentették.

A BÖP Kft. elhatárolódott a lapunkban is megszólaló volt munkatárs állításaitól, akik ellen a közlemény szerint eljárások folynak a BÖP által elindított ügyekben.

A két volt munkatárs erre reagálva elmondta, hogy nincs ellenük semmilyen büntetőeljárás. Viszont mindkettőjük munkaügyi bírósági pert indított a BÖP Kft ellen, amelyeket első fokon megnyertek. Elmondták, rosszul jelent meg a napilapokban az is, hogy "bűnbánó maffiózók" lennének, mert éppen azért kellett megválniuk munkahelyüktől, mert nem akartak részt venni a korrupcióban.