Molnár Gyula kivakarná a Budai Parkszínpadot a szennyből

2010.07.21. 15:22

Kampányfogás vagy sem, Újbuda nekilátott az évekkel ezelőtt bezárt és azóta pusztuló parkszínpad kitakarításához. Azt, hogy mi lesz a komplexum sorsa, ma sem világos.

Kedden valamiféle elmozdulás történt az évek óta pusztuló Budai Parkszínpad ügyében: Molnár Gyula polgármester és Lakos Imre alpolgármester részvételével a Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. munkásai és önkéntesei nekiláttak a létesítmény kitakarításához. Az őszi önkormányzati választások előszeleként is felfogható, meglehetősen kampányszagú eseményen kesztyűt húztak a politikusok és belenyúltak a hosszú évek óta gyűlő piszokba.

Molnár Gyula XI. kerületi polgármester a Budai Parkszínpad nagytakarításán (Fotó: Kollányi Péter)
Molnár Gyula XI. kerületi polgármester a Budai Parkszínpad nagytakarításán (Fotó: Kollányi Péter)

A Budai Parkszínpad 1500 négyzetméteres területén közel kétszáz köbméter szemét (kommunális hulladék, kábelszigetelés, sitt) gyűlt össze, javarészt az itt lakó hajléktalanoknak köszönhetően. A takarítás a becslések szerint két hétig is eltarthat, nemcsak a nézőteret és színpadot tisztítják meg a méteres gaztól és az elvadult bokroktól, de kitermelik a zenekari árokból is a méter vastag szemétréteget, kipucolják a színpad két oldalán lévő tornyokat, öltözőket és a főbejárati pénztárakat, valamint az alattuk lévő helyiségeket is. Felújítják a kerítést és a közműveket is, ígéri az újbudai önkormányzat.

A munkások maszkban és kesztyűben veszik fel a harcot az évek óta rétegződő, gyomorforgató szagú és állagú hulladékkal. A munkavédelemre komoly szükség is van, az emberi fekáliával nagy mértékben szennyezett területen rendkívül nagy a fertőzésveszély. Éppen ezért minden helyiséget – mielőtt megkezdenék ott a takarítást – fertőtleníteni is kell.

Az újbudai önkormányzat azt ígéri, hogy a hely kitakarítása után őriztetni fogja a területet. Az, hogy ez mennyi ideig tart majd, nem tudni, mert a parkszínpad sorsa jelenleg sincs megnyugtatóan rendezve. A kerület évek óta szeretné átvenni a Budai Parkszínpad és a szomszédos Feneketlen tó tulajdonjogát és kezelését a Fővárostól, hogy egy szebb közparkot alakíthasson ki ott.

A tulajdonjog átvételével kapcsolatos tárgyalások botrányosan régóta folynak. 2009. júniusában a főpolgármesteri kabinet javasolta a Budai Parkszínpad átadását a XI. kerületi önkormányzatnak, de a közgyűlés végül nem határozott a kérdésben. Idén májusban a kerületi képviselőtestület hivatalosan is kérte a Fővárosi Önkormányzatot, hogy adja át a kerületnek bérmentve az ingatlant. Ezzel szemben úgy tűnik, a Fővárosi Önkormányzat mégis inkább megtartaná a területet: legutóbb döntéselőkészítő tanulmányt készíttettek a Budai Parkszínpad bontására és a helyén szabadtéri rendezvényeknek lehetőséget adó közösségi tér kialakítására. Hogy az újbudai önkormányzat mostani takarítási akciójának – ami felfogható afféle területfoglalásnak is – lesz-e foganatja, leginkább a parkszínpadot illetően hosszú ideje hallgatásba burkolózó főváros homályos tervein múlik.