Senki krátere a Terézvárosban

2010.07.27. 13:16

Székely Bertalan utcai lakóként, immáron több hete kerülgetem az utcánkaban keletkezett, egyre nagyobbra terebélyesedő krátert, amely szinte mérnöki pontossággal az út közepén éktelenkedik, írta olvasónk, Sándor.

Megkérdeztük az ügyről a budapesti utak kezelőjét, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-t, ahol elmondták, hogy mivel kerületi önkormányzati tulajdonú útról van szó, nem az ő hatáskörük.

Kép0022

A kerületi önkormányzat szerint csőtörés miatt szakadt be az aszfalt, ezért a vízművekre és a csatornázási művekre mutogat, ám a két cégnek nem akaródzik elismerni a felelősséget.

Mint azt a kerületi sajtóosztályon kérdésünkre elmondták, július 21-én értesítette az önkormányzatot az FKF Zrt. a Székely Bertalan utca 2/b előtti keletkezett üreges útbeszakadásról.

A városüzemeltetési osztálya még aznap helyszíni szemlét tartott. Vélelmezhetően csőtörésből adódik az útpálya beszakadása, deformálódása. Ezért az önkormányzat megtette, amit tudott: a balesetek elkerülése érdekében kilámpáztatták a helyszínt, valamint hivatalos úton is felkérték a hiba haladéktalan javítására az ügy érintettjeit: a Fővárosi Vízművek Zrt.-t, valamint a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.-t.

Kráter a Székely Bertalan utcábanolvasónk, Csóri Sándor képe
Kráter a Székely Bertalan utcában
olvasónk, Csóri Sándor képe

Csakhogy a kátyút máig nem tömték be, mert egyik szolgáltató sem hajlandó saját ügyének tekinteni az útpálya deformálódását. Ezért július 29-ére közműegyeztető helyszíni bejárást kezdeményezett a kerület, amire a vízműveken és a csatornázási műveken kívül - biztos, ami biztos -, a gázműveket is meghívták. Remélhetően a bejárás után rendeződik a helyzet.

És hogy az önkormányzat saját költségen miért nem tömte be a lyukat, arra a kerület így válaszolt: "sajnos nincs lehetőség arra, hogy öntörvényesen helyreállítsuk az eredeti állapotot, ugyanis ezzel fennmaradna az a lehetőség, hogy a hiba okát nem tárjuk fel."