Víz folyik a rejtélyes terézvárosi csőben

2010.07.30. 14:33

Kiderült, hogy vízcső az a titokzatos cső, amellyel korábban átütötték a Székely Bertalan utcai szennyvízcsatorna falát. A nagy esőzések idején a két méter mélyen fekvő csatorna kiöntött, alámosta az utat, ezért három hete beszakadt az aszfalt az utca közepén.

A Székely Bertalan utcai kráterről kedden számoltunk be, akkor még senki sem tudta, mi történt a föld alatt. Cikkünk nyomán csütörtökön a helyszínre vonultak a közműcégek és a kerületi önkormányzat szakemberei, összedugták a fejüket, és kiderült, hogy a földomlást az okozta, hogy átfúrták a csatorna falát egy idegen csővel, az miatt a csatorna kiöntött, alámosta az utat, ami beszakadt.

Azt viszont nem tudták megállapítani, hogy mi van a csőben. Mivel akár gáz is lehetett benne, a csatornázási művek szakemberei tartottak a szétvágásától. Péntekre a vízművek rájött, hogy a csőben víz folyik.

Kráter a Székely Bertalan utcábanolvasónk, Csóri Sándor képe
Kráter a Székely Bertalan utcában
olvasónk, Csóri Sándor képe

Mint azt Lévai Zsuzsanna, a Fővárosi Vízművek Zrt. szóvivője elmondta, a csatornát egy bekötővezeték sértette meg 2005-ben. A bekötést egy külső kivitelező végezte. A kivitelező a csöveket átfúrta az út alatt, hogy ne kelljen az úttestet minden kapualjnál felbontani, ezért nem látta a csatornát. Kérdésre hozzátette, hogy a kivitelező közműtérkép alapján dolgozhatott.

A szóvivő elmondta, amint kiderült, hogy a bajt vízcső okozta, átvették a területet a csatornázási művektől, a hétvégén átkötik a vízcsövet és újra aszfaltoztatják a területet. Az átkötés a bekötésen levő bérházban 1-2 órás vízhiányt eredményezhet.

A vízművek érvényesíti kárigényét a hibát elkövető kivitelezőnél, ha bebizonyosodik annak felelőssége. A csatornázási műveknek százezres nagyságrendű kárt okozott az első napok ásása, kamerahasználata, amit várhatóan továbbterhel a felelősre.