Rozoga BKV-buszokra csapott le az NKH

2010.08.03. 15:25 Módosítva: 2010.08.03. 17:05

Lakossági bejelentés alapján, öt midibuszon végzett célellenőrzést a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a járműveken pedig többféle súlyos műszaki hibát találtak, ezért érvénytelenítették a műszaki engedélyüket, mondta Lovas Károly Róbert, az NKH elnök-helyettese.

Mint mondta, a járatokon törött alvázelemeket találtak, folyt a motorolaj és a hűtő, nem záródtak az ajtók, a kézifék pedig nem fogott. Javítás után újabb műszaki vizsgát kell tenniük a buszoknak.

Rendszám szerint jelentették be a hatóságnál a problémás buszokat, ezeket a végállomásokon vizsgálták át. Legutóbb két hete volt átfogó vizsgálat. Ezen 80 BKV-járműből tíznél találtak súlyos műszaki problémákat, mondta Lovas.

A hatóság szakemberei a BKV midibuszainak műszaki állapotát vizsgálják, és ha olyan hibát találtak, amely a közlekedés biztonságát veszélyezteti, akkor a garázsokba küldik a buszt, vagy bevonják a jármű forgalmi engedélyét.

A Moszkva téri és a Villányi úti végállomáson az Ikarus 405-ös típusú autóbuszokon tartott ellenőrzést az NKH. A két helyszínen összesen kiesett öt autóbuszok pótlását újbóli forgalomba állításukig biztosítják, áll a BKV közleményében. A 16-os és a 27-es vonalán is előfordulnak néhány perces eltérések a menetrendhez képest.

Az autóbuszokat a műszaki szolgálat ellenőrzi, a szükséges javítások elvégzését követően az NKH vizsgaállomásán a lehető legrövidebb időn belül levizsgáztatják, írja a BKV.