Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mától tilos a dohányzás az aluljárókban

2010.08.05. 19:26

Csütörtökön hatályba lépett az a fővárosi rendelet, ami szerint tilos dohányozni a fővárosi önkormányzat tulajdonába tartozó budapesti aluljárókban. A tilalomra szórólapok és falragaszok hívják fel a figyelmet. A közterület-felügyelők egyelőre csak figyelmeztetik a rossz helyre tévedt dohányosokat.

Mint arról korábban beszámoltunk, a fővárosi önkormányzat elfogadta azt a rendeletet, amely szerint betiltja a dohányzást a tulajdonában álló 69 aluljáróban. Az aluljárók listáján szerepel többek között a Flórián tér, az Astoria, a Nyugati tér, a Kálvin tér, a Blaha Lujza tér, a Boráros tér vagy az Örs vezér tere.

A jogszabályt a főváros köztisztaságáról szóló rendeletbe illesztették bele. A tilalom megszegői 30 ezer forintig terjedő bírságot kapnak. Nem számít tiltott helynek viszont az aluljárókban található vendéglátóhelyek belső területe.

Szabó Mihály, a Fővárosi Közterület-felügyelet igazgatója sajtótájékoztatón elmondta, hogy a közterület-felügyelők egy hónap türelmi időt adnak a dohányosoknak, addig csak figyelmeztetik őket a szabálysértésre. A türelmi idő letelte után akár 30 ezer forintra is megbírságolhatják a szabálysértőket.

A közterület-felügyelő helyszíni bírságot szabhat ki, vagy feljelentheti a tiltott helyen dohányzókat. A felügyelőknek igazoltatási joguk is van, azaz elkérhetik a szabálysértőktől a papírjaikat, sőt feltartóztathatják őket, ha el akarnának menekülni.

Az ellenőrzést és a bizonyítást segíti az aluljárókba telepített kamerarendszer, valamint az a tíz darab kísérleti minikamera, amit a felügyelők ruhájára erősítenek. A főváros nyolc kerületében összesen 80-100 fővárosi közterület-felügyelő teljesít szolgálatot.

A rendelet előterjesztése több európai példáról számol be. Eszerint Dánia és Németország valamennyi városában tilos az aluljárókban, sőt a közterületeken cigarettát szívni. Angliában is van példa ilyen típusú tilalomra.