Tovább csúszik az Óbudai Gázgyár rehabja

2010.08.21. 10:29

A Fővárosi Gázművek Zrt. - az általa indított nyílt közbeszerzési felhívásban - nem tudta pontosan meghatározni, hogy mennyi szennyezett talajt kell kicserélni az Óbudai Gázgyár területén, ezért a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) megsemmisítette a felhívást, és az azt követő döntéseket. Az erről szóló határozat a Közbeszerzések Tanácsa honlapján jelent meg.

Az ajánlatkérő június végén tette közzé a közbeszerzési felhívást. Ebben - tájékoztató adatként - 57 ezer köbméter szennyezett talaj kicserélése szerepel, bele értve az elszállított szennyezett talaj ártalmatlanítását és elhelyezését is. A potenciális ajánlattevők a felhívás, illetve a megvásárolt tender dokumentáció áttanulmányozása után azt észlelték, hogy a kármentesítést a környezetvédelmi hatóság által jóvá hagyott műszaki beavatkozási terv alapján kell elvégezni, de ilyen terv nem létezik.

Előbb a Közgép Zrt., majd a Bilfinger Berger Kft. fordult emiatt a KDB-hez, de voltak egyéb kifogásaik is a felhívással kapcsolatban. Például túlzottnak ítélték a biztosításkötési kötelezettséget, valamint kifogásolták azt is, hogy PR- és jogi szakértőt is kell alkalmazniuk.

A KDB megállapította: a hatóság azt írta elő, hogy milyen tisztaságot kell elérnie a visszamaradó talajnak, így a szennyezettet addig kell kicserélni, amíg el nem érik a megfelelő tisztaságot. Miután a talajcserére szoruló terület sem kiterjedésében, sem mélységében nem határozható meg, így közbeszerzés sem írható ki rá. Önmagában emiatt semmisítette meg a KDB a felhívást, és az azt követő döntéseket. A többi kifogásolt tartalmi elemről már döntenie sem kellett volna, de azért azokról is megállapította, hogy jogsértőek.

Miután a jogsértés egy új közbeszerzéssel reparálható, a KDB nem szabott ki bírságot a Fővárosi Gázművekre.