A Jolikába tette székhelyét az alpolgármester

2010.08.26. 15:53 Módosítva: 2010.08.26. 18:06

Lemondott posztjáról Újpest MSZP-s alpolgármestere, Trippon Norbert, miután Derce Tamás polgármester csütörtökön megvonta mindhárom helyettese hatásköreit. Trippon szerint Derce kiegyezett a Fidesszel, ezért próbálja parkoló pályára tenni őt, aki szerdán elsőként lett hivatalos polgármester-jelölt a kerületben. A szocialista politikus mától nem vesz fel fizetést, visszaadja hivatali autóját, és felszólítja a két másik alpolgármestert, hogy ők is adják vissza megbízatásukat.

Az újpesti Városháza helyett a felújított Fő tér Jolika kifőzdéjébe helyezi át fogadóóráját a szocialisták IV. kerületi polgármester-jelöltje, Trippon Norbert. Trippon csütörtökön bejelentette, lemond eddigi megbízatásáról, az alpolgármesterségről, miután Derce Tamás magához vonta helyetteseinek döntési köreit. A Trippon szerint a polgármester a helyi Fidesz kampányának megfelelő lépésével ellehetetlenítette a munkavégzést, ezért nem tartaná helyesnek, ha továbbra is posztján maradna.

bambike 530

A szocialista politikus bejelentette, nem veszi fel fizetését, az önkormányzattól kapott gépkocsiját is visszaadja, és felszólította Belán Beatrix MSZP-s és Nagy István fideszes alpolgármestereket, hogy hasonló lépéssel ők is hagyják ott Dercét, akinek mostantól a választásokig egyedül kell irányítania az önkormányzatot.

Derce azzal indokolta a hatáskörmegvonásról hozott határozatát, hogy szerinte az alpolgármesterek a választás előtti hetekben kampánycálokra használták pozíciójukat.

A szocialista alpolgármester számára kétségtelenül jól jött, hogy a kerületben a nyáron fejeződött be az egyik legnagyobb beruházás, a Fő tér rehabilitációja, amely az utóbbi időben több nagy rendezvény számára is helyet adott. A Városháza melletti területen rendezték az augusztus 20-i ünnepséget is, ami azonban nem úgy sült el, ahogy tervezték: a tűzijáték petárdáitól heten könnyebb sérüléseket szereztek.

A tűzijáték-baleset miatt az ünnepség azonnal a politikai csatározás fókuszába került. A helyi Fidesz szerint Trippon okolható a történtekért, mert a Szent István napi rendezvényre kiírt közbeszerzésben nem is szerepelt tűzijáték, azt csak az alpolgármester kérésére csapták hozzá.

Trippon szerint a Fidesz téved, mert a tűzijáték az első, eredménytelennek nyilvánított közbeszerzésben nem szerepelt, a másodszorra felfolytatott eljárásban a legolcsóbb ajánlatot tevő Sensation Kft. szerződése már tartalmazta a petárdázást is.

Trippon szerint viszont Derce polgármestert hibázott a legnagyobbat, mert annak ellenére, hogy ő is megszavazta az ünnepségről szóló döntést, a megszavazott határozatot nem hajtotta végre, vagyis a mai napig nem írta alá a rendező cég szerződését.

A Fidesz egyetért Dercével

A Fidesz Magyar Polgári Szövetség Újpesti Szervezete egyetért Derce Tamás polgármester döntésével, mely szerint megvonta az alpolgármesterek hatásköreit - áll a párt újpesti szervezetének közleményében. "Továbbra is úgy véljük, kellő körültekintéssel elkerülhető lett volna a hét ember sérülését okozó tűzijáték-baleset, és Trippon Norbert lemondásától függetlenül továbbra is tisztázni szükséges, a botrányos rendezvény körülményeit. A tragikus végkifejlettel fenyegető tűzijáték mellett, elfogadhatatlan hogy a szocialisták politikai- és kampánycélokra fordították az adófizetők pénzét, kisajátították a helyi médiát és az önkormányzat rendezvényeit, és felelőtlen magatartásukkal veszélybe sodorták Újpest Önkormányzatának gazdasági helyzetét.

A szocialista politika Újpesten is botrányba fulladt ugyanúgy, ahogy a főváros vezetésében is, sajnos a mi kerületünkben is a Hagyó-Horváth modellt követték, botrányok és kudarcok, aztán megfutamodás."