Kitették a polgármestert az MSZP-frakcióból

2010.08.26. 11:03

Az MSZP kőbányai képviselőcsoportja a csütörtöki testületi ülésen bejelentette, hogy kizárja soraiból Verbai Lajos polgármestert. Verbai már május elején kilépett az MSZP-ből, de  saját kérésére továbbra is tagja maradt a helyi MSZP frakciónak. A végső szakítást az okozta, hogy független indulóként, de MSZDP-s támogatással rengeteg kopogtatócédulát orozott el a MSZP elől.

"Semmi különös nem történt, az MSZP megszabadult egy Fidesz-bérenctől, aki már az elmúlt évek során is feltűnően jó kapcsolatot ápolt a mostani kormánypárt kőbányai csoportjával" – mondta az Indexnek Élő Norbert a szocialista párt kőbányai elnöke. Az MSZP frakciója csütörtökön  jelentette be, hogy kizárja a képviselőcsoportból Verbai Lajos polgármestert.

Verbai Lajos (Fotó: Szigetváry Zsolt)
Verbai Lajos (Fotó: Szigetváry Zsolt)

A polgármester az országgyűlési választások óta már nem volt tagja az MSZP-nek, de kőbányai szocialista frakciótagságát továbbra is megtartotta. Élő Norbert elmondta: Verbai nem volt régi párttag, az MSZP-be a 2006-os választások előtt lépett be. A kerületi vezető és a szocialisták kőbányai potentátjai között azonban már menet közben megromlott a viszony.

Verbai az országgyűlési választási kampányban már kilépése előtt is kerülte az MSZP-s rendezvényeket. Nem ment el Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon látogatásakor sem az akkor még párttársainak számító szocialistákhoz.

Élő Norbert szerint most azért volt szükség a végső szakításra, mert a Schmuck Andor csapata és az MSZDP által támogatott, a polgármesterségért  függetlenként induló Verbai félreérthető tájékoztatással számos MSZP-s támogatótól is beszedte a kopogtatócédulákat. Az MSZP színeiben maga Élő Norbert indul Kőbányán a kerületi vezető posztjáért.

"Élő Norbert szerint aki nem budai milliomos, az nem baloldali. Élő,
aki a XII. kerületben él, fél évvel ezelőtt talán még azt sem tudta
hol van Kőbánya, semmit nem tud a kerületről, az itt élők
problémáiról" – írta közleményében Verbai Lajos.

Verbai kifejti: őt a kőbányaiak jól ismerik és baloldaliságát a helyben élőknek nem kell bizonyítania, mert azt már megtette az elmúlt évtizedekben. "A kerületi MSZP-nek nem félnie kell attól, hogy van egy megfelelő támogatottságú baloldali jelöltje Kőbányának, hanem támogatnia kellene" – áll a közleményben. Verbai még hozzáteszi: a befeketítésére irányuló törekvések ellenére még a helyi MSZP-s körökből is kap bíztatást.