A fideszes tacskólobbi terrorizálja a XII. kerület kutyatartóit?

2010.09.07. 14:21 Módosítva: 2010.09.07. 17:24
Bekeményített a Hegyvidék. Társasházi kertben tilos kutyát szabadon engedni, póráz nélkül sehol sem szabad sétáltatni és egy rakás fajtát még pórázon is csak szájkosárral vihetnek ki az utcára a lakók. Kinek áll ez érdekében? Vajon minden budai kutya egyenlő, vallásra, fajra és szőrszínre való tekintet nélkül?

"Tacskótenyésztők összeesküvése!" "Kutyadiktatúra!" "A komcsik a nyuggereknek nyalnak be, a fidesz meg a hisztis anyukáknak!" Ilyen mondatok kerültek a jegyzetfüzetembe a próbalsétáltatás közben. Teljes mértékben elfogult beszélgető partnereim a budapesti XII. kerület szeptember elsejével hatályba lépett kutyatartási szabályait szapulták. A kerület ugyanis szokatlanul kemény szabályokat vezet be.

A kutyásokat leginkább felháborító rész az, hogy készült egy tiltólista, és az erre felkerült kutyafajtákat pórázon is csak szájkosárral szabad sétáltatni a kerületben. Íme:

D  FO20100508006

"A Hegyvidéken a veszélyes, harapós és támadó természetű ebeken kívül csak szájkosárral és pórázon sétáltatható kutyafajták:

a belga juhászkutyák közül a malinois és a lakenois, akita inu, amerikai bulldog, amerikai staffordshire terrier, angol bullterrier, angol mastiff, argentin dog, berger de beauce (boszeron), bordeaux-i dog, cane corso, dobermann, fila brasileiro, flandriai bouvierre, kanári-szigeteki mastiff, kaukázusi juhászkutya, komondor, közép-ázsiai juhászkutya, kuvasz, leonbergi, mastino napoletano, moszkvai őrkutya, német boxer, német dog, német juhászkutya, óriás schnauzer, orosz fekete terrier, pireneusi hegyi kutya, pitbull terrier, rottweiler, sarplaninac és a felsorolt fajták keverékei"

Törpelobbi a háttérben?

A listát elnézve világos, hogy a nagy testű kutyákat próbálják szájkosárba kényszeríteni, a meghökkent kutyások azt nehezményezik, hogy a fajták mintha véletlenszerűen lennének összeválogatva. Több olyan, közismerten jámbor fajta került a szégyenpadra, amelyik kifejezetten ember- és gyerekbarát, így az érintettek szemében aránytalan korlátozásnak tűnik a pórázon vezetett kutyára még szájkosorat is tenni. Ilyen fajta a legendásan játékos boxer, a jámbor német dog, vagy a bernáthegyinél is népszerűbb gyerekáldozat, a pireneusi hegyi kutya.

Panaszkodnak a gyerekesek

D  FO20100508007

Nem akartuk piszkálni a kutyatartókat - szögezi le nyitásként Váczi János, Pokorni hegyvidéki polgármester kabinetfőnöke. De lépni mégis akartak, mert rendszeresen érkeztek kutyásokra panaszkodó bejelentések, jellemzően kisgyerekesektől, a Normafa környékéről, ahol mindennaposak a kisded- és kutyasétáltatók verbális összecsapásai. Nap mint nap elfordul, hogy a megijedt kisgyerek leesik a biciklijéről a felé nyargaló kutya láttán.

A listára olyan fajtákat vettek föl, amelyek a méretük miatt megijeszthetik a gyerekeket. A szájkosár azért lett kötelező, mert Váczi szerint még egy pórázon vezetett kutya is ijesztő lehet, ha a póráz hosszú, az állat pedig hirtelen odaszalad a gyerekhez. Nehéz meghúzni a határt, de világos, hogy míg egy dalmata vagy egy tacskó - bár amúgy lehet harapós - nem félelemkeltő, egy nagy kutya sokkal inkább - magyarázta a kabinetfőnök.

Szőrszín szerinti megkülönböztetés

Rákérdeztem, hogy ha a méret számít, miért nincs a listán a bernáthegyi, és miért került föl rá a leonbergi, ami ugyanakkora, igen hasonló termetű és vérmésékletű kutya, csak éppen nem foltos, hanem sárgásbarna. Úgy tűnik, azért, mert a listát egy ember, a került főállatorvosa állította össze, és neki éppen a fenti fajták tűntek ijesztőnek.

A látszat több kutyafajta veszte: a boxer évtizedek óta szenved a nyomott, ráncos, fekete pofája miatt rossz PR-tól, miközben a cukinak tartott spánieleknél sokkal barátságosabb és játékosabb kutya.

Update 1: A Hegyvidék nem konzervatív bástya, hanem liberális kutyabordély a Belvároshoz képest, derül ki olvasónk, Géza leveléből. A budapesti V. kerültben ugyanis minden, 15 kilósnál nehezebb kutya elvileg csak szájkosárral mászkálhat. Viszont az még Rogán Antal legendás szervezőtehetsége ellenére is nehezen képzelhető el, hogy a közterületesek vagy a rendőrök állatmérleget hurcoljanak magukkal. Íme a levél:

Kedves László!

Mi az V. ker-ben lakunk, és itt kb. 1 éve lépett életbe ennek a XII. kerületi kutyás rendeletnek a "klónja".

A belvárosi rendelet fajta-listája 100 %-ban megegyezik a XII. kerületével, a különbség annyi, hogy utóbb felvették a listára a thai ridgeback dogot, a boerboel-t, az alaszkai malamutot és a tosa inut.

Ugyanakkor - szerintem - szigorúbb szabály a Belvárosban, hogy itt a szájkosár (a listázott fajtákon kívül) nem csak a "veszélyes, harapós és támadó természetű" kutyák számára kötelező, de minden "15 kg-ot meghaladó tömegű" egyednél.

Ezen az alapon tehát az összes, mondjuk 1 évesnél idősebb (tehát még javában kölyök) golden retriever, hovawart, vizsla és a többi kifejezetten jámbor fajta is ott figyel az V. kerületi listán.

A - más szempontból is kifogásolható -rendelet megsértőire 30.000 forintig terjedő pénzbírság szabható ki, ráadásul éppen a kutysétáltatás szabályainak megsértése az egyik olyan "tényállás", amit a közterület-felügyelők is büntethetnek 3.000,-Ft-tól 20.000,-Ft-ig terjedő helyszíni bírsággal (az V. kerületnek saját közterület-felügyelete, azaz pitbull- és kölyökvizsla-kommandója is van).

Üdvözli olvasója
Géza