Bontják a 4-es metró gerendáit

2010.09.09. 14:50

Elbontják a készülő Baross téri metróállomás betonszerkezetét kitámasztó betonbordákat, és hamarosan kiírják a pályázatot a tér felszíni rendezésére. A tervek szerint ősszel újra lehet közlekedni a Thököly úton, a végleges állapot viszont csak jövő év végére alakul ki.

Fényképeket küldött be egy helyszínen lakó, megrökönyödött olvasónk, amelyeken az látszik, hogy munkások légkalapáccsal estek neki a Baross téri metróállomás tetejének. Megkérdeztük az ügyről a DBR Metró Projektigazgatóságot, ahol elmondták, hogy a képeken látható betonbordázat az állomás betonszerkezetének ideiglenes kitámasztására szolgált, de már nincs szükség rá, ezért el lehet bontani.

Az állomás az úgynevezett milánói módszerrel épült, azaz a munkagödröt egy födémmel befedték, és a födém alól bányászták ki a földet, illetve építették meg a betonszerkezetet. Így a munkával járó zaj és por kevésbé terhelte a környéket. Mivel azonban a zárófödém egymaga nem bírta megtámasztani az alatta épülő szerkezetet, ezért fölé fektették az ideiglenes betongerendákat.

Mivel az elmúlt napokban a végleges szerkezet részei, azaz a falazat, a pillérek, a vízszintes kitámasztások 90 százalékban elkészültek, és a pajzsot is kiemelte a Bamco, a bordázatra már nincs szükség, el lehet bontani. A zárófödém marad a helyén, és hamarosan kiírják a tendert az állomás feletti terület felszíni rendezésére.

4metro

A Keleti pályaudvar környékének a felszíni rendezése két részből áll. Az egyik a Thököly úti kihúzó alagút (ahol megfordulnak majd a metrókocsik) feletti rész, ahol a zárófödém felett már zajlanak az útépítési munkák. A tervek szerint ősszel a Thököly úton kétszer egy sávon és egy buszsávon már közlekedhetnek a járművek.

Ősszel egyelőre csak a Keleti pályaudvar előtt elvezetett egy ideiglenes úton csatlakozik a Thököly út a Kerepesi úthoz és a Rákóczi úthoz, mert a tér közepén még szüksége lesz majd egy leadónyílásra a belső beépítő, illetve vágányépítő vállalkozónak.

A végleges felszíni rendezés, "a Thököly út kiegyenesítése" jövő év végére várható. A végleges állapot szerint a Thököly út és a Kerepesi út egy ipszilon-kereszteződés két felső száraként fut majd bele a Rákóczi útba, a Keleti pályaudvar előtt pedig egy sétálóút köti össze őket. A tér közepén egy nagy park lesz, aluljáróval.