Ödön
1 °C
11 °C

Használt hannoveri villamosokat vesz a BKV

2010.09.09. 16:11

Használt hannoveri villamosokat vesz a BKV 160 millió forintért, a járművekkel a régi Ganz-szerelvények egy részét váltják ki a jövő év elejétől. A BKV további hannoveri villamosokat és használt trolikat tervez még venni az európai használtjármű-piacról.

A BKV csütörtökön közölte: 16 darab TW6000-es típusú szerelvényre írtak ki korábban közbeszerzési eljárást, a járműveket egyenként 35 ezer euróért, azaz csaknem 10 millió forintért vásárolják meg. Várhatóan a jövő év elejétől állnak a forgalomba a szerelvények a 21-es és az 50-es villamos vonalán.

A BKV 2001 februárjában vásárolt 68 "hannoveri" villamost, azokért akkor 7,1 milliárd forintot fizettek. Az azóta eltelt 10 év alatt a közlekedési társaság - mint írták - pozitív tapasztalatokat szerzett az üzemeltetéssel kapcsolatban.

A 2001. júniusban érkezett hannoveri villamos két próbaszerelvénye
A 2001. júniusban érkezett hannoveri villamos két próbaszerelvénye

Jelenleg 584 villamoskocsival rendelkezik a BKV, ezek átlagéletkora 26 év, állapotuk a BKV szerint elfogadható színvonalú, a reggeli csúcsidőben 82 százalékuk forgalomba áll.

A fővárosi közgyűlés tavasszal döntött arról, hogy a BKV használt villamosokat vehet a fővárostól érkező 10 milliárd forintos tőkepótló támogatásból.

A TW6000-es villamosokat a Wikipedia szerint 1974 és 1993 között gyártotta először a német DÜWAG, majd a Siemens és a Linke-Hofmann-Busch, amely cég jelenleg az Alstom leányvállalata. Ez idő alatt a 28 méter hosszú, áramvisszatáplálásra is alkalmas járműből 260 darab készült.

Vitézy Dávid, a VEKE szóvivője elmondta, hogy a 16 most megvásárolandó hannoveri villamost ugyan fel kell újítani és költeni kell még rá, de ahhoz viszonyítva, hogy a BKV 120 millióért újít fel egy Ganz csuklós villamost, még mindig a fele pénzből kijön. Emellett a hannoveri villamosok jóval korszerűbbek (áramvisszatáplálás, fűtés) a Ganzoknál.

Mint megtudtuk jelenleg Hága város hirdette meg, hogy 16 ilyen típusú villamost eladna, ezért a járművek onnan érkeznek. Hága szintén 2001-ben vásárolta a 16 szerelvényt, mint Budapest a 68-at. Hágában egy metróvonal éítésének a befejezéséig szállították az utasokat, de már nem kellenek, ezért a város nagyon olcsón túladna rajtuk.

Hannover városi is 23 további használt TW6000-est dob a piacra, de drágábban. A BKV ennek ellenére azokat is meg szeretné majd venni, mert a Ganzoknál várhatóan még így is olcsóbbak lesznek. Egyelőre azonban nincs erre forrás.

Nemcsak használt villamosok, hanem használt trolik vásárlását is tervezi a BKV. Várhatóan a jövő héten írják ki a tendert arra a jelenlegi orosz ZIU-knál jóval korszerűbb használt trolira, amelyet egy német város közlekedési vállalata selejtez le, és ad el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?