Több száz taxis tüntetett Budapesten

2010.09.13. 19:22 Módosítva: 2010.09.13. 19:24

Több mint száz taxi tüntetett hétfőn a Cinkotai és Németpróna utca
kereszteződésénél, számolt be róla az Egy nap a városban blog.

A Taxi 4 társaság vezetői 144 forintra csökkentették volna a jelenlegi 184 forintos kilométerenkénti díjat, ezért a velük szerződésben álló taxisok vettek részt a demonstráción, mondta az Indexnek Dudás Zoltán, a Taxi Fuvarszervező Társaságok Szövetségének (TFTSZ)főtitkára. Úgy tudják, hogy a tüntetés után a tulajdonos visszavonta korábbi szándékát.

A demonstráción más taxitársaságok egy-egy autója is részt vett, ők részben szolidaritásból érkezhettek, részben pedig aggódnak egy esetleges tarifacsökkentési hullám miatt. Dudás szerint a 144 forint már egy lélektani határ alatt van.

A válság kezdete óta nagyjából negyedével csökkent a taxitársaságok forgalma. A TFTSZ számításai szerint 200 forintos kilométerdíj alatt a vállalkozás nem termel nyereséget. A Taxi 4 korábban már 200 forint alá vitte a tarifát. Átlag kihasználtság mellett már a 180 forint körüli tarifa is veszteséges lehet, de több társaság is a tarifa csökkentésével próbálta
kompenzálni az elmúlt években a kevesebb utast.

Ahogy a válság előtt, most is 5700 taxis dolgozik Budapesten, ez ebben a nehéz helyzetben azonban nagyon sok, négyezer taxi lenne az optimális.