Nincs spirituális kapcsolat az MSZP szerzetesei között

2010.09.16. 13:25

Élő Norbert, a szocialisták kőbányai polgármesterjelöltje után tavaly év végén a Máltai Hórusz Spirituális Rend felvette szerzetesei sorába a párt XII. kerületi polgármesterjelöltjét is. Vincze Géza szerint azonban neki nincs köze a máltai lovagokkal kooperáló rendhez, csak egy egyszeri pénzadományért kapta a tagságot.

A Máltai Hórusz Spirituális Rend honlapján található beszámoló szerint a 2009. november 5-én megtartott fogadalomtételi ceremónián eskütétellel emelték a rend civil tagozatának testvéri közösségébe Vincze Gézát, az egykori FTC-focistát, az MSZP mostani XII. kerületi polgármesterjelöltjét.

Vincze Géza, XII. kerületi (Hegyvidék) polgármesterjelölt
Vincze Géza, XII. kerületi (Hegyvidék) polgármesterjelölt

A Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségeinek Szövetségén belül működő szerzetesrendet I. Ankh, más néven dr. Nagy János, az Ankh, az Örök Élet Egyháza vezetője hívta életre. A rend élén lovag Jankovich R.I. Maximillian gróf áll.

portret

A 100 fő körüli tagsággal rendelkező szerzetesrenden belüli civil tagozatnak már több éve tagja a szintén XII. kerületi gyökerekkel rendelkező Élő Norbert is, aki 2008-ban még kerületi frakcióvezetőként áttette működésének terepét a X. kerületbe, ahol időközben polgármesterjelölt lett belőle.

Élő, aki korábban az Indexnek úgy mutatta be a rendet, mint amelyik a világon egyedülálló módon ökumenikus, azaz mohamedánok, zsidók és keresztények is tagjai lehetnek és amelyik egy vallási világbéke kialakításán dolgozik, most azt hangsúlyozta, hogy főként adományok gyűjtésével és osztásával foglalkoznak.

Forrás: maltaihorusz.eoldal.hu
Forrás: maltaihorusz.eoldal.hu

Adományozás révén került kapcsolatba a szervezettel a Vincze Géza is. A budai hegyvidéki szocialista jelölt azt mondta, barátai és futballista múltjából megmaradt arab ismerősei keresték meg, hogy támogassa a rend karitatív szolgálatát, és ő szociálisan érzékeny emberként eleget tett a kérésnek. Vincze azonban hangsúlyozta, hogy mindenféle ideológia nélkül, kizárólag emberbaráti indíttatásból adakozott a szervezetnek, amely a világ számos részén támogatja a katasztrófasújtotta területeken élőket. Vincze Géza kijelentette, kapott ugyan meghívót a novemberi ceremóniára, de nem ment el, távollétében vették fel a rendbe, amellyel azóta nincs kapcsolatban.

Élő Norbert, X. kerületi (Kőbánya) polgármesterjelölt óriásplakátja
Élő Norbert, X. kerületi (Kőbánya) polgármesterjelölt óriásplakátja

Nincs kapcsolat a két szocialista politikus között sem, mert mint Vincze fogalmazott, kerületében a párttagság cserbenhagyásként élte meg Élő Norbert távozását, „harag nincs, de nem is foglalkoznak vele, lezárták az őt érintő dolgokat”. 2006-ban Élő Norbert volt a szocialisták polgármesterjelöltje a budai Hegyvidéken, akkor 30 százalékos támogatást szerzett a 60 százalékkal győző Pokorni Zoltánnal szemben.