Autómentes nap: útlezárások városszerte

2010.09.18. 10:04
Nem lesz könnyű az autósoknak a hétvégén Budapesten, útlezárások és elterelések lesznek városszerte. Az Andrássy út egy szakaszára - a Bajcsy-Zsilinszky út és a Dózsa György út közötti részre - az autómentes napok miatt nem hajthatnak majd be a járművek.

Útlezárások és elterelések lesznek szombaton egész nap a fővárosban az autómentes napok miatt. Vasárnap éjfélig lezárták az Andrássy utat a Hősök tere és a Bajcsy-Zsilinszky út között.

Az autósok a Nagykörúton az Oktogonnál átmehetnek, de a Nagymező utcánál és az Izabella utcánál csak a trolibuszok hajthatnak át. Szintén lezárták az Opera környékén a Dalszínház-, a Hajós- valamint a Lázár utcát. Lezárták a Pesti alsó rakpart Markó utcai felhajtóját is. A felső rakpartra a Parlament déli oldalán, a Garibaldi utcánál vagy a Jászai Mari térnél lehet felhajtani.

Szombaton délután kettő és este kilenc óra között lezárják a Nagymező utca Andrássy út és Mozsár utca közötti szakaszát, a 70-es, és a 78-as trolibuszok terelt útvonalon járnak.

 A 105-ös és a 979-es autóbuszok mindkét irányban módosított útvonalon közlekednek. Fél kettő és este fél tíz óra között megállnak a Vörösmarty utca megállójában, hogy segítsék az átszállást trolibuszokra.

Az autómentes nap az Európai Mobilitás Hetéhez kapcsolódik. A rendezvényhez kilencedik alkalommal csatlakozott Magyarország, tavaly EU-s díjat is nyert a főváros.

Lesz kerékpár- és kézműveskorzó, bringó-hintó, zöldautó-kiállítás és tesztvezetés, civil- és sportmező, számos koncert és táncelőadás. A Magyar Kerékpárosklub standjánál kerékpároktatással, veteránkerékpár-kiállítással, filmvetítéssel, vetélkedőkkel várja a látogatókat, a MÁV Széchenyi-hegyi Gyermekvasútja pedig Gyermekvasút az aszfalton mottóval kézihajtánnyal és retro sorompóval csalogatja a kicsiket.

A kerékpárosklub vasárnap Cucc Cipelő Critical Masst szervez: a kerékpáros szállító felvonulás 14 órakor indul a Jászai Mari térről és 15 órakor érkezik az Andrássy útra. A szervezők azt szeretnék elérni, hogy a városon belül mind többen használják a közösségi közlekedési szolgáltatásokat, illetve járjanak kerékpárral. A Fővárosi Önkormányzat türelmet és toleranciát kér a közlekedőktől.