A Főgáz dolgozott, majd több hétre kikapcsolták a gázt

2010.09.21. 14:44

A XII. kerületben 8 társasházban váratlanul több hétre kikapcsolták a gázt, miután a Főgáz által elvégzett csőfelújítás után kiderült: csak akkor tudják visszakötni a gázt, ha a lakók saját költségükön felújítják a házak csatlakozó vezetékeit. A környéken lakók és a közös képviselők nem értik, miért nem jelezte előre a Főgáz a felújítást.  Most sem pályázni nincs idejük, sem több árajánlatot kérni a munkálatokra, mert jön a hideg idő. A Főgáz azzal érvel: a társasházaknak öt évente felül kell vizsgáltatniuk a csatlakozó vezetékeket.

A Főgáz a XII. kerület Ugocsa utca Kis János altábornagy utcánál szeptember 14-15-én az úgynevezett tárgyi gázelosztó vezetékek cseréjét végezte el. Felbontották az utcát és kicserélték a régi vezetékeket. Ahhoz, hogy a gázt visszakacsolják a házakba, nyomáspróbát kellett végezni. Ezen kiderült, hogy nyolc társasházban “tömörtelenség” miatt ki kell cserélni a csatlakozó vezetékeket, addig nem lehet visszakapcsolni a gázt.

Emiatt várhatóan több hétig nem lesz gáz az utcában. A társasházaknak a csatlakozó vezetékek felújítását már saját költségükre kell elvégezni. Ehhez pénzt kell gyűjteni a lakóktól,  több árajánlatot kellene bekérni, kiválasztani a kivitelezőt és megcsináltatni a munkát.

A XII. kerület ad támogatást

Cikkünk lezárása után derült ki, hogy a XII. kerületi önkormányzat vis major keretéből támogatja a csatlakozó vezetékek felújítását. Úgy tudjuk, az önkormányzat ilyen esetekben legfeljebb 30 százalékos támogatást ad. Hasonló esetek korábban is előfordultak, így ilyen célra elkülönítettek pénzt.

A lakóknak ez most váratlan pluszköltséget jelent, a kisebb lakásoknál ez 20-30 ezer forintot, a nagyobbaknál 90-100 ezret jelent. Ahogy az egyik közös képviselő fogalmazott, ilyen rövid idő alatt esélyük sincs már arra, hogy pályázati támogatást kapjanak a fővárostól.

"Nem teheti meg a Főgáz, hogy egyszer csak idejön, felbontja az utcát, kicseréli a csövet, majd bejelenti, hogy a házaknak is meg kell csináltatniuk a csatlakozásokat " – méltatlankodott az Indexnek az egyik ház közös képviselője. A közös képviselő szerint a Főgáznak legalább egy évvel ezelőtt jeleznie kellett volna a rekonstrukciót, hogy a társasházak tudjanak pályázni, pénzt gyűjteni a csatlakozó vezetékek felújítására. “Persze a Főgáz emberei készségesen azonnal ajánlottak kivitelezőt, aki megcsinálja a munkákat, de mi ebből, köszönjük szépen, nem kérünk. Ezek diktatórikus módszerek” - mondta a közös képviselő.

A Főgáz 2010-re nem tervezte a gázelosztó vezetékek rekonstrukcióját, a vezetékszakasz azonnali kiváltására az augusztus végén végzett, hálózatellenőrzés alapján kellett soron kívül döntést hozni, közölte az Indexszel Csallóközi Zoltán a Főgáz hálózati igazgatója. A Főgáz tájékoztatta a közös képviselőket a további teendőkről, és átadták azt a listát, amelyen az ajánlott kivitelezők szerepelnek.  Természetesen a társasház saját döntése alapján bármelyik jogosult szakcéget megbízhatja a kivitelezési munkák elvégzésére, közölte Csallóközi Zoltán.

A Főgáz arra hívta fel a figyelmet, hogy  a hatályos földgázellátási törvény, illetve annak végrehajtási utasítása szerint az épületen belüli csatlakozóvezeték, illetve a fogyasztói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatát az ingatlantulajdonosnak ötévenként el kell végeztetni. Most azokban a házakban nincs gáz, amelyekben a gázszolgáltatás a törvényi előírásoknak az ingatlantulajdonosok feltehetően nem tettek eleget, közölte a Főgáz.

A gázszolgáltatás mielőbbi helyreállítása érdekében a Főgáz a hatáskörébe tartozó feladatoknál soron kívüli tervjóváhagyást, és azonnali műszaki-biztonsági átvételt biztosít, olvasható Csallóközi Zoltán válaszában.