Meg akarom mutatni a másik arcomat

2010.09.22. 07:21

Most arról lehetett olvasni, hogy a Mol élére kerülhet, ha hinni lehet az újságoknak.

De ő ezt hivatalosan cáfolta.

Póttartalékos segédfogalmam sincs, hogy mi lesz a Molnál. A BKV-nak viszont a tervek szerint kevesebb befolyása lesz a tömegközlekedésre, mint most, csak a végrehajtói szerepköre marad meg, a megrendelői és az ellenőrzési elkerül onnan. De a metróépítést is kivesszük a BKV fennhatósága alól, mert nem oda való. A BKV ugyanis üzemeltető és nem fejlesztő cég. Megszűnik az is, hogy a BKV saját magától rendeli meg a szolgáltatást, és az ellenőrzést ellátó felügyelőbizottság szerepe is változik.

04

És Kocsis István?

Kocsis István személye vitákat vált ki. Fogalmam nincs például, hogy az MVM-nél mi történt. Amit látok, az az, hogy Kocsis szüntette meg a BKV-nál a titokszobát, ő adta át azt a 40 szerződést, ami alapján meg lehetett, sőt kellett  tenni a rendőrségi feljelentéseket. Kocsisnak szerepe volt abban, hogy a BKV helyzete tisztázódjon. Ha tehát Kocsis Istvánt nem helyezik át a Molhoz, és nincs olyan hátramaradt ügye az MVM-nél, amit én nem ismerhetek, akkor nem látok különösebb okot az elmozdítására.

Megnéztem a programját, amiben szerepel többek között egy olyan rész, ami slágertéma a kampányban: a közbiztonság javítása a városi rendőrség felállításával.

Nem, városi rendőrség nincs benne. Fővárosi önkormányzati rendészeti igazgatóság szerepel benne, és ennek keretében még egy külön városi biztosi rendszer. Ez utóbbiaknak semmilyen hatósági jogkörük nem lenne. Nekik inkább majd azt kell kideríteni, hogy hol akar egy fa kidőlni vagy hol lóg a vakolat. hol van nyitott elektromos szekrény, vagy akna. Az igazgatóság a mai közterület-felügyelet alapjain szerveződne, együttműködve a rendőrséggel, hangsúlyosan a rendőrség dominanciája mellett igyekezne a közterületeken emberi állapotokat teremteni. Ha nem lesz személyiségi jog például a szemetelés, hanem azonnali nagy összegű bírsággal lehet sújtani a szemetelőket, akkor nem lesz szemetelés.

Ezt teszik most a közterület-felügyelők. Helyszíni bírságot szabhatnak ki a szemetelőkre több tízezer forint értékben.

Egyáltalán nem érvényesítik ezt a jogukat, sőt mindenféle bírsággal el lehet szaladni a bíróságra. És mit ér az a bírság, amit 3 év múlva talán behajtanak majd. Röhögnek rajta.

És hogy lesz ez a jövőben, mondjuk egy év múlva?

Be kell fizetni 15 napon belül, nincs mese. Aztán lehet menni jogorvoslatért, és ha igaza van, vissza kell fizetni kamatostul a bírságot.

És mi történik, ha a megbírságolt nem fizet, behajtják rajta adók módjára?

Így van.

Készül egy törvénymódosítás, ami a hajléktalanok ügyét is keményebben kezelné, biztos tud róla.

Mint országgyűlési képviselő, ismerem a hátterét. Budapesten olyan szakemberek segítségét veszem igénybe, mint Vecsey Miklós volt kormánybiztos, Kozma atya, de a munkába Győri Pétert, az egyik legismertebb fővárosi szociális szakértőt is be kívánom majd később vonni. Megteremtjük az ellátás és a társadalmi visszailleszkedés feltételeit, közmunkát szervezünk a hajléktalanoknak. Ha ennek ellenére maradnak olyanok, akik ezt nem veszik igénybe, hanem agresszívan ragaszkodnak ahhoz az életformához, amivel ellehetetlenítik a város fontos pontjainak a működését, azokkal szemben kell hatósági erővel fellépni, ahogyan ezt megtették New Yorkban is.

A napokban lehetett hallani arról, hogy probléma van a fővárosi zászló színeivel.

Nagyon sokan igénylik a város szimbólumainak felülvizsgálatát. Itt nemcsak a zászlóra kell gondolni, hanem a címerre, a szivárványszínű piktogramokra. Ezek felülvizsgálata meg fog történni tárgyilagosan gondolkodó szakértők segítségével, például Ráday Mihály is benne lesz ebben a csapatban. A szakvéleményük alapján dönthetünk a változtatásokról, ha egyáltalán fogunk. És mielőtt a döntést meghoznánk, közvélemény-kutatást is végzünk.

05

Szintén felvetődött, hogy megváltoztatnák a Szabó Ervin könyvtárhálózat nevét, mert a névadó kommunista volt. Mi a véleménye erről?

Nekem a világon semmi közöm ehhez a kijelentéshez, talán valamelyik államtitkár dobta be ezt a köztudatba. Én a Szabó Ervin könyvtár működését ismerem, és a Szabó Ervin könyvtár működése jó. De hogy éppen most jött-e el annak az ideje, hogy valaminek a nevét megváltoztassuk, aminek Isten tudja, mióta az a neve, azt nem tudom. A könyvtár fővárosi intézmény, mi még nem beszéltünk arról, hogy milyen neveket hogyan és mikor, miért kell megváltoztatni, ennél fontosabb dolgokkal vagyok elfoglalva. Kívülről különben se prókátorkodjék senki. Minden nem maradhat változatlan, de Budapestnek ne írják máshol a kottát.

Úgy hallottam, hogy az 56-osok terén álló fém emlékmű sem biztos, hogy tovább rozsdásodik a helyén.

Az emberi méltóság szobrát is szeretnék felállítani, máshol, amit én tulajdonképpen pártolok, bár nem itt. Egy ilyen emlékmű nem sérti senkinek az érdekeit. Ezt támogatom, ahogy valószínűleg ki kell cserélni ezt a MÉH-telep funkciójú, emlékműnek csúfolt valamit az 56-osok terén a Városligetben. Én azt hiszem, hogy az 56-osok nem arra vágynak, hogy egy halom rozsdás ócskavas állítson emléket nekik. Azt még a legszabadelvűbb gondolkodás és ízlés mellett is nehéz elfogadtatni bárkivel is, hogy annak a rozsdás ócskavasnak a Dózsa György úton valamiféle művészeti értéke van.

Én a művészeti értéket nem tudom megítélni, de hogy jó nagy politikai tiltakozás lesz az emlékmű elmozdításából, az előre borítékolható.

Hát mondjuk meg kellett volna kérdezni az 56-osokat, mielőtt elkészítik ezt az emlékművet. Mi megkérdezzük az élő 56-os legendákat, ha ők fenn akarják tartani, akkor fennmarad, de erre nem fogadnék.

Végül egy olyat szeretnék megkérdezni, ami már régóta fúrja az oldalam: mi az a fénymarha?

Nem tudom, hogy jutott eszembe, de tényleg elhangzott egy reggeli stúdióbeszélgetésben, Horváth Csaba ingyenbékávés ötletével kapcsolatban, hogy fénymarhaság. Voltaképpen, ahogy van fénykora valakinek, ugyanúgy lehet fénymarhasága is. Tulajdonképp különösen életszerűtlen, kivételesen nagy marhaságot jelent.

Ez egy ön által alkotott szó?

Igen. De ne kérdezze, hogyan jött. Ez olyan, mint amikor egy focistát egy jól sikerült lövése után arról kérdeznek, hogyan csinálta. Ő sem biztos, hogy meg tudja mondani.

És legvégül, ha már az állatoknál tartunk, úgy tudom, van egy Hű nevű fekete macskája, mert az előző macska a kampányban elveszett.

Nem, ő veszett el, de aztán meglett. Végül is azért lett Hű a neve, mert tudok vele kommunikálni.

Én meg azt hittem azért, mert a születésekor meglátták, hogy milyen nagy, és felkiáltottak: Hű, mekkora!

Az történt, hogy mikor egészen kicsi volt, beleesett a felmosó vödörbe, ami tele volt vízzel. A lányom észrevette és azonnal kikapta belőle. A macska megrázta magát, és mivel értjük egymás nyelvét, azt mondta nekem, hogy hű, a mindenségit, most megijedtem.