Lakos Imre gyanúsított lett

2010.09.28. 10:07 Módosítva: 2010.09.28. 12:15

A Kopaszi-gát ügyében - más források szerint egy budafoki ingatlannal kapcsolatos jogvita miatt - gyanúsítottként hallgatták ki Újbuda alpolgármesterét. Ügyvédje furcsállja, hogy mindez öt nappal az önkormányzati választások előtt történt.

Hivatali visszaéléssel gyanúsította meg a Központi Nyomozó Főügyészség Lakos Imrét, a XI. kerület alpolgármesterét. A politikust próbáltuk elérni telefonon, de ki van kapcsolva.

Az MTI egy, az ügyet jól ismerő forrásból úgy értesült, hogy egy budafoki ingatlannal kapcsolatos jogvita miatt hallgatták ki gyanúsítottként Lakos Imrét. Az ügy egy önkormányzati ingatlan tulajdonjogának átruházásához kapcsolódik, amelyben a gyanú szerint Lakos a hivatali helyzetével visszaélve részt vett.

A gyanúsítás tényét az eljáró Központi Nyomozó Főügyészség hivatalosan még nem erősítette meg, délutánra ígértek tájékoztatást.

Papp Gábor, Lakos Imre ügyvédje azt mondta: mind ő, mind védence panasszal élt a gyanúsítás ellen, azt törvénysértőnek és alaptalannak találják.

Budapest, 2010. február 24. Lakos  Imre, a Fővárosi Közgyűlés volt városüzemeltetési tanácsnoka beszél meghallgatásán a BKV-nál történt szabálytalanságok kivizsgálására alakult fővárosi bizottság ülésén.
Budapest, 2010. február 24. Lakos Imre, a Fővárosi Közgyűlés volt városüzemeltetési tanácsnoka beszél meghallgatásán a BKV-nál történt szabálytalanságok kivizsgálására alakult fővárosi bizottság ülésén.

Az ügyvéd különösnek nevezte, hogy egy 2006-os ingatlanüggyel összefüggésben öt nappal az önkormányzati választás előtt gyanúsították meg Lakos Imrét, aki a Lokálpatrióták Újbudáért Egyesület képviselőjelöltjeként indul.

2007-ben már indult nyomozás

Schneller Domonkos, a kerület egyik fideszes képviselője tavaly májusban tett feljelentést hivatali visszaélés, közokirat-hamisítás és különösen nagy értékre elkövetett csalás miatt a Kopaszi-gát ügyében.

A Lágymányosi-öböl környéke, a Kopaszi-gát és az ahhoz tartozó belső terület az önkormányzat tulajdonában volt 2004 januárjáig, de fokozatos tulajdonszerzéssel az ingatlan átkerült Leisztinger Tamás nevéhez kötődő Eravis Rt.-hez. Az ismert vállalkozó a telek egy részét aztán jelentős haszonnal tovább is adta egy portugál befektetőnek.

A tranzakció körülményei miatt már indult rendőrségi vizsgálat. A Fővárosi Főügyészség 2007 októberében indított nyomozást különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés elkövetésének alapos gyanújával. Azt a feljelentést is Schneller Domonkos tette.

A Magyar Hírlap információi szerint a Lágymányosi-öböl privatizációjával kapcsolatban már felvetődött Molnár Gyula szocialista polgármester felelőssége is, akit szerdán szintén meghallgat az ügyészség.

Molnár Gyula megdöbbentőnek nevezte, hogy a Hír tv riporterétől kellett értesülnie az ügyészségi meghallgatásról, amelynek időpontja a Magyar Hírlapból derült ki számára. "A Kopaszi-gát ügyét egyébként mind a rendőrség, mind pedig az ügyészség lezárta. A BRFK bűncselekmény hiányában megszüntette az igazságügyi ingatlanszakértő bevonásával tartó nyomozást, a Fővárosi Főügyészség is megvizsgálta az ügyet, és megalapozatlannak minősítette Schneller Domokos fideszes képviselő állításait" - írta a politikus.