Lakost hivatali visszaéléssel gyanúsítják

2010.09.28. 13:24

Egy Budafoki úti ingatlan eladásával kapcsolatban hivatali visszaéléssel gyanúsította meg a Központi Nyomozó Főügyészég Lakos Imrét, a XI. kerület vagyongazdálkodásáért felelős alpolgármesterét.

A gyanú szerint Lakos a hivatali helyzetével visszaélve egy kft.-nek jogtalan előnyt szerzett azzal, hogy a Budafoki út és a Dombóvári út sarkán lévő épületet a törvényben előírt nyilvános versenytárgyalás nélkül szerezhették meg.

Az ügyben Molnár Gyula polgármestert is gyanúsítottként idézték be mára, de ő nem ment el a kihallgatásra. Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője elmondta, hogy Lakos Imrét, a XI. kerület vagyongazdálkodásáért felelő alpolgármesterét kedden hivatali visszaélés gyanújával, gyanúsítottként hallgatták ki.


Dombóvári út - Budafoki út kereszteződés nagyobb térképen való megjelenítése

A megalapozott gyanú lényege, hogy 2006 szeptemberében az alpolgármesteri helyzetét kihasználva visszaélést követett el, hogy egy kft.-nek jogtalan előnyt szerezzen. Egy, a XI. kerületi Budafoki út és Dombóvári utca sarkán álló ingatlan a cég a törvényben előírt nyilvános versenytárgyalás nélkül szerezhette meg az alpolgármester és a polgármester támogatásával és tevékeny közreműködésével - tájékoztatott a szóvivő a gyanúsításról. Az ügyben szereplő kft. egyébként ekkor már a kérdéses épület szomszédságában lévő ingatlanok tulajdonosa volt.

Az alpolgármester panasszal élt a gyanúsítás ellen és megtagadta a vallomástételt. A Központi Nyomozó Főügyészség ugyancsak gyanúsítotti kihallgatásra idézte be Molnár Gyula polgármestert, aki azonban nem jelent meg a kihallgatáson és nem is mentette ki magát előzőleg. Egy ilyen eset következménye egyébként több mindentől függ, attól is, hogy szabályos volt-e az idézés - tette hozzá Fazekas Géza.

Az ügy, amiben most az alpolgármestert meggyanúsították egy XI. kerületi képviselő feljelentése alapján indult és először a Fővárosi Főügyészséghez került, amely 2006 októberében rendelt el nyomozást. Ez a nyomozás - és a feljelentés - több, a Lágymányosi öböl környékén lévő ingatlanra vonatkozott.

A most érintett Budafoki úti ingatlan esetét 2009 decemberében a Fővárosi Főügyészség elkülönítette a többitől, mert felmerült, hogy mentelmi joga van az egyik résztvevőnek. Ekkor került a központi Nyomozó Főügyészséghez az ügy, amely mostanra jutott olyan adatok birtokába, ami alapján felmerült a hivatali visszaélés gyanúja - tette hozzá a szóvivő.

A hivatali visszaélés egyébként a hűtlen kezeléstől abban különbözik, hogy itt nem állítja a hatóság, hogy kár érte volna az önkormányzatot, hanem arról van szó, hogy valaki jogtalan előnyt adott valakinek a hivatali helyzetét kihasználva.

Papp Gábor, Lakos Imre ügyvédje a Független Hírügynökségnek azt mondta, panasszal éltek a gyanúsítás ellen, szerinte ugyanis Lakos Imre nem is volt abban a helyzetben, hogy egy ilyen jellegű bűncselekményben közreműködjön. Minden ingatlan eladásról ugyanis bizottsági határozat született. Az ügy egyébként nem a Kopaszi-gát eladásával kapcsolatos, mint az más sajtóhírekben korábban megjelent.

Az üggyel kapcsolatban Molnár Gyula polgármester közleményében azt írta: "A Lágymányosi-öböl fejlesztése során sem Molnár Gyula polgármester, sem az újbudai városvezetés nem követett el hivatali visszaélést és különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelést.

Az önkormányzati földterületekkel törvényesen, a kerület érdekében eljárva, a képviselő-testület felhatalmazásával gazdálkodtak." A közlemény szerint magáért beszél, hogy egy több mint ezer napja tartó vizsgálat a választások előtt négy nappal jut el abba a stádiumba, hogy egy esélyes polgármester-jelöltet az ügyészségre kell hívni. Schneller Domonkos a kerületi önkormányzat épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: örül annak, hogy megtörtént a
meggyanúsítás és nagyon bízik benne, hogy ez csak a kezdete valaminek, "hiszen egy megtisztulási folyamatra mindenféleképpen szükség van". A kerületi emberek azt várják, hogy a "mutyis ügyekre" végre kerüljön pont, és találják meg azokat a felelősöket, akik ezeket az ügyeket a politika szintjén elkövették, vagy akiknek a tudtával ezek megtörténhettek.

Schneller Domonkos emlékeztetett, 2007 őszén tett feljelentést a
Lágymányos-öböl ügyében. Az a terület, amellyel összefüggésben a keddi gyanúsítás megtörtént, egy 3,8 hektáros terület a Duna-part közvetlen közelében, a Budafoki úton. Ezt az ingatlant 2006 nyarán a XI. kerületi önkormányzat képviselő-testülete kiigényelte a kincstártól szociális és egyéb közérdekű célokra való hivatkozással, s ezért kapta meg 417 millió forintért, amely kevesebb, mint a fele a terület akkori valós értékének - fejtette ki az ügy részleteit a politikus.

Ezt követően a 2006-os őszi önkormányzati választások előtt egy
héttel - folytatta - az újbudai önkormányzat megkapta a területet, és
azonnal "átjátszották" egy az önkormányzat százszázalékos tulajdonában
álló cégébe, amely rögtön "továbbjátszotta a Leisztinger Tamással
közös Öböl XI. Kft.-be". Ennek során nagyon sok jogszabályt megszegtek - mondta a fideszes politikus, hozzátéve, hogy az ügyben az önkormányzat strómanként járt el, a Leisztinger Tamás-féle cég ugyanis meghitelezte az  önkormányzatnak a kincstári vételárat.

Schneller Domonkos számításai szerint minden újbudai ember 80 ezer
forintot bukott az "öböl-ügyön". Véleménye szerint több olyan szála lesz még az ügynek, amelyben politikusok is gyanúba keveredhetnek.