Ólommérgezést kaphattak a Margit-hídi munkások

2010.09.29. 18:47 Módosítva: 2010.09.29. 18:48

Ólommérgezést kaptak a Margit híd felújításán dolgozó munkások közül néhányan, hangzott el a TV2 Tényekben. A munkások fejfájásra, hányingerre panaszkodtak, egyikük a veséjét fájlalta. Egy szűrővizsgálat hét munkás vérében magas ólomtartalmat mutatott ki.

A munkások olyan hídelemek bontásán dolgoztak, amelyeket annak idején ólmot tartalmazó anyaggal festettek be. A munkások ugyan kaptak gumiálarcot, de ez szerintük nem védte meg őket a mérgezéstől.

Tóth Kata, a rekonstrukciót végző konzorcium szóvivője azt mondta a TV2-nek: a szűrővizsgálatokon kimutatott eredmények egészségügyi határértéken belüli terhelést mértek. A Tényeknek ezt az egyik munkás cáfolta. Leletei alapján Zacher Gábor toxikológus azt mondta: az a megengedett érték 130 százalékát mutatja, azaz egyértelműen mérgezésre utal.

Tóth Kata hangsúlyozta azt is, hogy a felújításnál a világszerte elterjedt védőmaszkot használták. Elképzelhető, tette hozzá, hogy valamelyik munkás a nyári melegben levette munka közben az álarcot. A TV2 szerint a munkavédelmi főfelügyelőség vizsgálja az ügyet.