Tarlós lement a föld alá

2010.09.30. 17:47

"Nyugati téri modell" címmel a hajléktalanságról szóló kerekasztal beszélgetésre hívták meg csütörtökön Tarlós Istvánt, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjét a Nyugati téri aluljáróba. Maga a beszélgetés nem volt nyilvános - a Máltai Szeretetszolgálat infopontjának szűk kis irodájában tartották - de előtte Vecsei Miklós, a "Fogadjuk örökbe a Nyugati téri aluljárót!" projekt vezetője és Kozma Imre atya, a Máltai Szeretetszolgálat vezetője egy sajtótájékoztató keretében megmutatták Tarlós Istvánnak, hogy milyen állapotok uralkodnak jelenleg az aluljáróban, és hogy elképzeléseik szerint milyenné lehetne tenni a frekventált közterületet.

Az aluljáróban az esemény idején szokatlan tisztaság, rend és fegyelem uralkodott. Hajléktalant egyet sem lehetett látni (csak fent a Skála Metró oldalában, a beton virágágyásoknál üldögélt négy-öt), prostituáltat és stricit is csak egyet-kettőt szúrtunk ki a metrókijárat környékén, őket is hamar igazoltatta és arrébb tessékelte egy rendőrjárőr. Tarlós István érkezését nem zavarták meg kétes egzisztenciájú személyek.

A Burger King melletti vitrinek előtt felállított vetítővászonra két filmet vetítettek ki a szervezők, kifejezetten Tarlós Istvánnak. Az első film - vagyis inkább képsorozat - bemutatta, milyen veszélyforrások, életveszélyes kábelek, feltört kőburkolatok, falból fejmagasságban kiló vasak, voltak az aluljáróban, mielőtt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat azt "örökbe fogadta". Tarlós kissé feszengve, bólogatva figyelte a lehangoló képeket.

A második filmben, egy számítógépes látványtervben bemutatták, hogy milyen lehetne az aluljáró, ha arra rászánnának egy kis pénzt. Vecsei Miklós emlékeztette Tarlóst arra, hogy jelenleg az aluljáró üzleteit a piaci ár töredékéért veszik csak bérbe az árusok, míg ha rendbe tennék a közterületet, akkor a magasabb bérleti díjból még a hajléktalan-ellátásra is jutna. Vecsei szerint a jelenlegieknél igényesebb boltokat kellene telepíteni az aluljáróba, hogy ne a kocsmák és a bóvliárusok uralják a képet.

Vecsei Miklós szerint sem elsősorban pénzkérdés a közterületek megújítása. Példaként bemutatott két fém szemetest; az egyiket eredeti, rozsdás állapotában, míg a másikat vidám színekkel kifestve. A 40 ezer forintba kerülő kukát háromezer forintból festették át egy fogyatékosokat foglalkoztató műhelyben.

"Az a kérdés, hogy mi történt eddig 15 év alatt a Nyugati aluljáróban" - tette fel a költői kérdést Tarlós, az eddigi városvezetést kárhoztatva az áldatlan állapotokért. Tarlós kategorikusan elutasította a sajtóban az utóbbi időben megjelent hangokat, amik szerint ő diktatórikusan szeretné rendezni a hajléktalankérdést Budapesten. "Emberségesen kell gondoskodni az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került embereken", de a közterületek nem arra valók, hogy ott emberek életvitelszerűen lakjanak.

A sajtótájékoztató végén Tarlós, Vecsei és Kozma elsétáltak a Westend földalatti bejáratáig, útközben megtárgyalva a szemük elé kerülő szégyenfoltokat, a szedett-vetett árusokat, a lepusztult burkolatokat, az áramot lopó boltokat, az összehányt liftet.

A Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje szerint fél-egy év alatt rendet lehetne tenni a budapesti aluljárókban és más közterületeken, a főváros frekventált aluljáróit a máltai szeretetszolgálat és más civil szervezetek gondozásába adnák.