Hivatali visszaéléssel gyanúsítják Molnár Gyulát

2010.10.04. 14:20

Hivatali visszaélés gyanúja miatt hétfőn gyanúsítottként hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség Molnár Gyulát, a XI. kerület távozó polgármesterét, közölte a főügyészség szóvivője.

Fazekas Géza azt mondta: Molnár Gyula nem tett vallomást és panasszal élt a gyanúsítás ellen.

A szocialista politikus a főügyészségről távozóban csak annyit mondott újságíróknak, hogy ártatlannak tartja magát és panaszának elbírálásáig nem nyilatkozik az ügyben.

A főügyészség Lakos Imre, a kerület eddigi alpolgármestere (aki nemrég lépett ki az SZDSZ-ből) múlt hét keddi meggyanúsításához hasonlóan egy ingatlan tulajdonjogának átruházása kapcsán hallgatta ki Molnár Gyulát.

Fazekas Géza bejelentette azt is, hogy a múlt hét csütörtök kihallgatták gyanúsítottként azt a jogászt, aki ennek a jogi konstrukciónak az ötletgazdája volt, vagyis ő találta ki azt a formulát, amely hozzásegítette a feleket, hogy a nyilvános pályáztatásra vonatkozó előírást megkerüljék. Mivel a jogász nem hivatali személy, ezért őt bűnsegédként gyanúsítják a hivatali visszaélés elkövetésével.

Múlt szerdán számoltunk be arról, hogy újabb idézést kapott gyanúsítotti kihallgatásra Molnár Gyula, akinek a XI. kerületben, a polgármesteri irodájában adták át a főügyészség munkatársai az idézést.

Múlt hét kedden egy ingatlan tulajdonjogának átruházása kapcsán hivatali visszaélés miatt gyanúsítottként hallgatta meg a Központi Nyomozó Főügyészség Lakos Imrét, a XI. kerület eddigi alpolgármesterét. Aznapra idézték gyanúsítotti kihallgatásra Molnár Gyulát, a kerület polgármesterét is, ám ő akkor nem jelent meg az idézésre.

Az ügyészség szerint a vagyongazdálkodásért felelős alpolgármester a posztjából fakadó függőségi viszonyt kihasználva a hivatali helyzetével visszaélt, hogy egy kft.-nek előnyt szerezzen; a cég a XI. kerületben, a Dombóvári és Budafoki út sarkán levő ingatlant szerette volna megszerezni, mert a környező ingatlanok már a tulajdonában álltak.

Az ügyészség szerint a tulajdonjogot az államháztartási törvény előírásait megkerülve juttatták át a gazdasági társaságnak, mivel nem történt nyilvános versenytárgyalás. Mindez a nyomozóhatóság szerint a polgármester és az alpolgármester tudtával történt. Lakos Imre panasszal élt a gyanúsítás ellen és megtagadta a vallomástételt.

Molnár Gyula akkor úgy nyilatkozott: "ha egy állami telek értékesítése ügyében (...) több mint ezer napja folyó vizsgálat a választások előtt négy nappal jut el abba a stádiumba, hogy egy esélyes polgármesterjelöltet az ügyészségre kell hívni, a helyettesét pedig meggyanúsítani, akkor az önmagáért beszél, és nem kívánom kommentálni".

Ezzel kapcsolatban Fazekas Géza múlt kedden leszögezte: a főügyészség akkor közli a megalapozott gyanút, amikor az megfogalmazódott. Ez szeptemberben történt meg és a hónap közepén küldték ki az idézéseket. Hangsúlyozta továbbá, hogy a főügyészség politikai nyilatkozatokra nem kíván reagálni.

A XI. kerületben Hoffmann Tamás, a Fidesz-KDNP jelöltje győzött a vasárnapi polgármester-választáson.  • Hírek
  • Bankszámla