Paradicsom terem a Lánchíd pillérén

2010.10.12. 12:32

Paradicsombokor hajtott ki a Lánchíd egyik pillérén. A bokor őszre termést is hozott, három, még zöld paradicsom gömbölyödik a száron. Az Index bemutatja a Lycopersicum szechenyicumot.

A vegetációs jelenség az oroszpeter.tumblr.com-on bukkant fel először, majd fotósunk is készített néhány képet róla.

A Lycopersicum szechenyicum még zöld termése - Fotók: Barakonyi Szabolcs
A Lycopersicum szechenyicum még zöld termése - Fotók: Barakonyi Szabolcs

Az egyik fővárosi kertészet vezető kertésze elmondta, a magokat odahordhatta a szél is, de nagyobb a valószínűsége annak, hogy valaki egy érett paradicsomot vághatott a pillérhez a hídon sétálgatók közül.

A magok kiteleltek, a Duna vizének közelsége pedig segíthette a kicsírázást a pillér repedésében összegyűlt földben. A szakember véleménye szerint ha még két hétig marad a napsütés és a viszonylagos meleg, a paradicsomok beérhetnek. A fagy tönkreteheti a növényt.

Azok, akik bemászva a növényhez idő előtt letépnék a zöldség termését, jó, ha tudják, hogy a zöld paradicsom fogyasztása veszélyes, mert mérgező hatású szolanint tartalmaz. A szolanin az érés során bomlik el.

A wikipédia szerint a magyar paradicsom szó a „Paradicsom almája”, „paradicsomalma” kifejezésből rövidült. A növény „alma” nevét máig őrzi az olasz neve (pomodoro, azaz „aranyalma”).

A paradicsom spanyolul tomate, ami azték  eredetű szó: a spanyol hódítók az Amerikából  behozott gyümölcs eredeti azték xitomatl nevét így rövidítették le. Ez a szó került be azután a legtöbb európai nyelvbe: például francia és német  tomate, angol tomato.

Magyarországon kezdetben dísznövény volt. Nagyobb arányú termesztését Budapest  környékén kezdték meg 1880 körül a zöldségeskertekben, apró parcellákon és kisbérleteken.