Erzsébet
1 °C
4 °C

Tarlós: 2015-re készülhet el a metró

2010.10.13. 12:54

Tarlós István szerint akkora a főváros forráshiánya, hogy állami beavatkozás nélkül nem lehet kezelni. Az állam várhatóan beszáll a BKV-ba is. A 4-es metró 2015-re szállíthat utasokat, az 5-ös metró pedig távolabb áll a valóságtól, mint egy Holdon építendő luxuslakótelep, hangzott el a főpolgármester sajtótájékoztatóján.

Elkezdődött a leltárkészítés a fővárosban, jelentette be Tarlós István, Budapest új főpolgármestere. Hozzátette, már az eddigi eredményekből is látszik, hogy Budapest pénzügyi helyzete rendkívül aggasztó, olyan mértékű a forráshiány, az adóssághalmaz, hogy azt állami beavatkozás nélkül nem lehet kezelni.

Tarlós közölte: felkéri az Állami Számvevőszéket, vizsgálja át Budapest pénzügyi helyzetét, hogy kiderüljön, finanszírozható-e a város ebben a helyzetben. Kérdésre válaszolva elmondta, ha a válasz nem, akkor sem jelent csődöt a főváros, a vizsgálat inkább arról szól, hogy meghatározzák az origót, honnan kell kezdeni az építkezést, mekkora állami segítségre lesz szükség. Leszögezte: a napi működés nincs veszélyben, a 2011-es költségvetés viszont igen.

Bizonyos cégeket várhatóan átvesz az állam

Az állami beavatkozásra Tarlós egy példát mondott: a tervek szerint a BKV-t a MÁV-val és a Volánbusszal összevonva, közösen irányítaná a főváros az állammal. A BKV-nál létszámszűkítés várható Tarlós szerint.

A pénzügyekkel kapcsolatban ismertette, hogy hétfőn megállapodott Atkári Jánossal, Budapest korábbi gazdasági főpolgármester-helyettesével, hogy segít a város pénzügyeit kordában tartani. Hozzátette: Atkárinak politikai döntéshozó szerepe nem lesz, és nem is köztisztviselőként, inkább szaktanácsadóként dolgozik majd.

tarlos

Elhangzott: a BKV mellett a metróépítés okozza a legnagyobb bizonytalanságot az új városvezetésnek. Mint Tarlós elmondta, a 4-es metró várhatóan 2014-re, de inkább 2015-re készül el teljesen, azaz ekkortól szállíthat utasokat. Az előző városvezetés által előkészített 5-ös metróról kijelentette, egy Holdon építendő luxuslakótelep is közelebb áll a valósághoz most, mint az 5-ös metró megépítése.

Tarlós megnevezte embereit

A főpolgármester elmondása szerint a városüzemeltetési helyettes György István, Kőbánya volt fideszes polgármestere lesz, Csomós Miklós az oktatási-kulturális, Bagdy Gábor a pénzügyi-gazdasági, Pesti Imre egészségügyi-szociális helyettes lesz.

Összesen nyolc fővárosi bizottságot alakítanak, ez fele a Demszky Gábor idején működőknek. Négy testület vezetését fideszes képviselő kapja, kettőt szocialista (a pénzügyi ellenőrzési és a városfejlesztési), a jogi bizottság vezetője LMP-s, a közbeszerzési bizottságé jobbikos lesz. Az összes százszázalékos fővárosi tulajdonban álló cégben megszűnnek az igazgatótanácsok.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?