Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Vitézy lesz a Budapesti Közlekedési Központ vezetője

2010.10.21. 12:18

Nem kizárt, hogy mégis megegyezik a metrókocsik ügyében a BKV és az Alstom, mondja Tarlós István főpolgármester. A BKV buszvonalait várhatóan kiszervezik, az új üzemeltető hozza az új buszokat. A közlekedési cégből megmaradt üzemegységek várhatóan a Volánbusz és a MÁV elővárosi járataival kiegészülve a Budapesti Közlekedési Központ Zrt.-hez tartoznak majd, amelynek Vitézy Dávid lesz a vezetője. A főváros hamarosan saját tévét és újságot indít. A főpolgármester szerint a Margit híd számlái nem lehetnek titkosak.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Mi lesz az első olyan látható eredmény, amivel a budapestiek az utcán sétálva szembesülhetnek?

Sajnos az a jogszabály csak január 2-án léphet hatályba, ami az aluljárók teljes rendbetételét lehetővé teszi. Amit meg nagyon hamar érzékelhet a főváros, hogy kénytelen leszek-e az előző városvezetés áldásos tevékenysége nyomán néhány hónapra egy csődbiztost hívni vagy sem.

Mi dönti el?

Az ÁSZ-jelentés alapján dől el.

Mikor indul a vizsgálat?

Úgy tudom, hogy a jövő héten. Arra nem adok lehetőséget, hogy az előző városvezetés pénzügyi hagyatékáért mi tartsuk a hátunkat. Most még idejében vagyunk..

Mikorra készül el az ÁSZ a jelentéssel?

Én nem vagyok az ÁSZ dolgozója. Gondolom attól is függ, hogy mit találnak. Szerintem az egész folyamat lejátszódik 2-2 és fél hónap alatt. Azt a liberális kommunikációt nem játsszuk el, hogy lapítunk fél évig, majd a saját ürülékünket az új vezetés fejére öntjük.

A napokban többször egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel. Miről volt szó ezeken a tárgyalásokon?

A főváros finanszírozása, a BKV jövője és a 4-es metró az Alstom-üggyel.

Az utóbbinak friss fejleménye, hogy a BKV felmondta az Alstommal kötött metrókocsi-szerződést.

Így van. Ezek után fennáll a veszélye, hogy az Alstom-ügy megállíthatja egy időre a 4-es metró építését.

A BKV közleménye szerint akár további 3-5 évvel csúszhat a beruházás.

Hogy mikor lesz metrónk, most már nem rajtunk múlik. Bármi is történik, meg kell gondolni a döntést. Ha kiírja a főváros az új tendert, felmerülhet, nem okoz-e kárt a kiírással, ha az Alstom elindít egy pert. Ha nem írja ki, akkor meg esetleg a nemzeti vagyon hanyag kezelésének a vádja merülhet fel. Komoly jogászoknak kell áttekinteni a helyzetet.

Egy kártérítési per évekig elhúzódhat.

Ez a probléma. Hogy az esetleges per végét megvárja-e Budapest vagy sem az új tenderrel. De még az se dőlt el, hogy perel-e az Alstom vagy megpróbál mégis megegyezésre jutni.

Az elképzelhető, hogy mégis megegyezik valahogy az Alstom és a főváros?

Úgy mondanám, hogy nem zárható ki. De ebben a kérdésben, tekintve, hogy az állam is részt vesz a finanszírozásban, a kormány nélkül nem fogok dönteni.

A BKV finanszírozásával kapcsolatban is közös lesz a döntés várhatóan. Mit kér a főváros?

Nagy probléma a 80 milliárdos közvetlen banki adósság. De még ennél is nagyobb baj, hogy a cég minden évben alulfinanszírozott, vagyis állami tőkeinjekció nélkül minden évben csődbe menne. A főváros akkor járna jól, ha az állam résztulajdonossá válna, és a BKV kapna egy 100 milliárd forintos tőkeemelést. Ez eltüntetné az adósságállományt és annak az évi 7-8 milliárdos kamatterheit. Most az a legfontosabb, hogy a BKV mihamarabb megkapja az államtól azt a 15 milliárdot, amivel a cég működőképes maradhat idén, de nem akarok folyton a kormányhoz rohangálni.

A százmilliárdos tőkeemelés mikor várható?

Én azt szeretném, hogy már jövőre, de ebben a kormány dönt, és nem biztos, hogy épp száz lesz.

Alakul egy új, a BKV-t is működtető fővárosi cég, ebben állítólag benne lesz a MÁV és a Volánbusz is.

Igen, a Budapesti Közlekedés Központ Zrt. Arról még nincs döntés, hogy a két másik cég benne lesz-e, ha igen, akkor is csak az elővárosi és budapesti járatokkal.

Ki lesz az új cég igazgatója, marad Kocsis István? De hallottam Vitézy Dávid, a VEKE szóvivőjének is a nevét.

A Kocsis Istvánnal kapcsolatos személyi kérdés még nem dőlt el. A közlekedési központot szándékaink szerint Vitézy Dávid fogja vezetni, de erről még a közgyűlésnek szavaznia kell.

És a másik új céget, a Városüzemeltetési Központot?

Várhatóan László György, a Főtáv volt kommunikációs igazgatója. A két nagy zrt. felügyelőbizottságának egy elnöke lesz: Kovács Árpád, az ÁSZ volt vezetője, aki előzetesen elvállalta a felkérést.

Tehát a Közlekedési Központ alá tartozik majd a BKV.

Legalábbis ami megmarad belőle. A buszszolgáltatást ugyanis kiszervezni tervezzük. Ennek a világon semmi köze nincs a cég privatizációjához. A szolgáltatást szerződés alapján végzik majd, amibe beletartozik az is, hogy a BKV buszsofőrjeit foglalkoztatniuk kell. A kiszervezésre azért lesz szükség, mert a buszpark így gyorsan megújítható.

Az új szolgáltató hozza az új buszokat?

Ez a cél. Az egész nem másért történik, hogy ne kelljen azonnal ezer új buszt vásárolni.

A kampány vége felé lehetett hallani arról, hogy saját fővárosi önkormányzati tévét, újságot kíván indítani.

Rogán Antal belvárosi polgármesterrel megbeszéltük az V. kerületi City Tv főváros általi átvételét és a hatósugarának a városhatárig történő kiterjesztését.

Van erre költségbecslés?

Nem tudok róla egyelőre, de költségvetés kell majd. Ha összevetjük a lakosság eddigi fővárosi ügyekről való tájékoztatását azzal, ami ezután várható, ezt arányba állítjuk a bekerülési költséggel, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy egy metróproblémához képest a tévé forrásigénye elhanyagolható.

Mikor indul be az új tévé?

Jövőre valamikor.

És az újság?

Hónapokon belül lesz egy fővárosi újság is. Nem nagyon tudok olyan európai fővárosról, amelynek ne lenne saját lapja és médiuma.

De ez gondolom, ingyenes lenne.

Én inkább azt mondanám, lehet ingyenes is, arra törekszünk, hogy ingyenes legyen.

De ingyenes lap van már Budapesten.

De azok nem kifejezetten a fővárosi önkormányzat tevékenységéről számolnak be, hanem hol híreket, hol bulvárt közölnek. Nem gondolnám, hogy szigorúan az ellenőrzött tényekhez ragaszkodnak, mi pedig egy ilyet szeretnénk.

Mi a véleménye az Index által indított Margit híd-perről?

Mostantól nem lesz szükség arra, hogy bármelyik lap pereket indítson azért, hogy szerződésekhez és kifizetési bizonylatokhoz hozzájusson. Ez igaz a Margit hídra, a metróra, a szennyvíztisztítóra, az útfelújításokra és másra. Ha bárkinek kedve lesz arra, hogy betekintsen a fővárosi beruházások papírjaiba, számláiba, bármikor nyitott ajtókat talál a Városházán per nélkül is.

Csakhogy a Margit híd esetében a számlák a kivitelezőnél vannak a fix, átalányáras kivitelezői szerződés miatt.

A Margit hídnál ez volt a legnagyobb bizonytalanság. Nem volt soha költségvetés, csak költségbecslések voltak. Ezek között a becslések között pedig igen nagy különbségek voltak. A tervezett összköltség előbb lefelé, majd ismét felfelé változott nagyot szűkszavú  magyarázattal. Nem könnyítette a helyzetet, hogy a híd életveszélyes állapotban volt. Egyébként én az átalányáras megállapodások ellen vagyok. Tehát a tételes elszámolás, akármennyire is kényelmetlenebb az adminisztrációja, mindenképpen kívánatosabb, különösen, ha közpénzről van szó. Emberes feladat lesz majd megállapítani a hivatalnak, meg a lebonyolítónak, hogy a hátralevő negyedéves részszámlák kifizetésénél a műszaki alátámasztás megvan-e, és a végzett munka minősége is szempont.

A perben volt egy olyan érve a konzorciumnak, hogy azért nem adja ki a részletes pénzügyi adatokat, mert a szerződés szerint ezt csak a fővárosi önkormányzat hozzájárulása alapján tehetné. Ha kellene, hozzájárulnának-e ehhez?

Itt közpénzekről van szó. A közpénzek felhasználása közügy. Ha az Indexnek arra van gusztusa, hogy a Margit hídról folytatásos beszámolót készítsen, akkor tegye meg. Én biztosan nem fogom ezt megakadályozni. Az én álláspontom egyszerű: közpénzből kötött szerződések és pénzügyi bizonylatok senki részéről nem lehetnek titkosak, akár Margit hídról, akár metróról, akár BKV-ról, vagy másról van épp szó.

A budapesti közlekedés valódi ura

A VEKE régóta szorgalmazza, hogy szét kell választani a budapesti közlekedésben is a megrendelői és az üzemeltetői feladatokat, ahogy ez egyébként Nyugat-Európa számos nagyvárosában van. A skizofrén állapot már a jelenlegi helyzetben is torzítja az érdekviszonyokat, de ha az eddigieknél is több BKV-n kívüli szolgáltató lép piacra (elsősorban a buszközlekedésben), még fontosabb az elkülönítés.

A VEKE egyik vezetőjének, Vitézy Dávidnak most lehetősége lesz vezérigazgatóként irányítani az új szervezetet. A Budapesti Közlekedési Központ ZRt. (BKK) a tervek szerint megkapja a BKV-tól és a Városházától a közösségi közlekedés tervezésével, szervezésével, a stratégiaalkotással kapcsolatos feladatokat és embereket. De ezen kívül még sok mindent. Ha több operátor van, logikus, hogy a tarifaügyek és a jegyértékesítés se az egyiknél (a BKV-nál), hanem a BKK-nál legyen.

De úgy tudni, nemcsak a közösségi közlekedés irányítása lesz a BKK feladata: ide kerül a forgalomszervezés (közlekedési lámpák, burkolati jelek) és a parkolás, a P+R, a kölcsönkerékpár-hálózat ügye is.

Ha első lépésként nem is, később a BKK átveheti a BKV szakmai irányítását, tulajdonosi jogköreinek némelyikét is.  • Vennék
  • Hírek