Tarlós dönthet a fővárosi cégek vezetőiről

2010.10.27. 12:13
Kilenc fővárosi tulajdonú cég vezetőjét váltotta le Tarlós István, aki a fővárosi közgyűlés döntése szerint a jövőben saját hatáskörben dönthet a vezérigazgatók leváltásáról és kinevezéséről. Az MSZP ellenáll.

Megváltozott a fővárosi tulajdonú cégek kinevezési gyakorlata a fővárosi közgyűlés délelőtti döntése szerint: ezentúl Tarlós István főpolgármester dönt a vezérigazgatók leváltásáról, kinevezéséről. A konkrét cégvezetőkről, így például a a Főtáv, a Főkert, az FKF Zrt. vagy a temetkezési intézet igazgatóiról délután tárgyal a közgyűlés.

Az ülésen megjelent több leváltandó vezető is. Simóka Kálmánné, a Budapesti Temetkezési Intézet eddigi igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy a leváltásáról szóló döntést kedden tudta meg, amikor György István, a városüzemeltetési főpolgármester-helyettes berendelte magához őt, nyolc igazgatótársával együtt. Az indok körülbelül az volt, hogy új idők új embereket kívánnak. Hozzátette, hogy az eljárást korrektnek tartotta.

Horváth Csaba, az MSZP frakcióvezetője előre bejelentette, hogy nem fogják támogatni a kinevezéseket, mert azokat nem előzte meg egyeztetés.

Kaltenbach Jenő, az LMP frakció vezetője az ülés előtt felhívta a figyelmet arra, hogy az ülés 50 napirendi pontját nem tárgyalták meg előzetesen a közgyűlés bizottságai, ezért jogszabályellenes a döntés róluk. Horváth Csaba pedig azt mondta, hogy a napirendi pontok nagy részét a helyszínen kapták meg a képviselők, úgy kell dönteni róluk, hogy el se olvashatják.

Tarlós István megköszönte a jelzéseket, elfogadta a kritikát, és a megígérte, hogy a jövőben egyszer sem fordul elő, hogy ilyen sok helyszíni előterjesztésről kell dönteni. Arra is ígéretet tett, hogy a jövőben pályáztatják majd a főváros cégeinek igazgatóit.