72 milliót költ irodafelújításra a Városháza

2010.11.05. 13:39
Több mint 72 millió forintba kerülő irodafelújításról szóló szerződést kötött a fővárosi önkormányzat két héttel a választások után. A Városháza sajtóirodája szerint a felújításra a műemlék épület kötelező karbantartása és a dolgozók munkakörülményeinek javítása miatt van szükség. A közbeszerzést még az előző városvezetés idején írták ki.

A fővárosi önkormányzat szerződést kötött irodái felújítására az Épkar Zrt.-vel 72 022 400 forint plusz áfa értékben, derül ki a Közbeszerzési Értesítő pénteki számából.

A cég azt vállalta, hogy a Főpolgármesteri Hivatal Városház utcai műemlék épületében 1200 négyzetméter alapterületen részlegesen felújít iroda-szobacsoportokat, csatlakozó kiszolgáló területeket, vizesblokkokat, vécéket, konyhát, közlekedőket, irattárakat. A szerződést október 18-án írták alá.

A felújítás tervét még az előző városvezetés idején, márciusban fogadta el a közgyűlés. A közbeszerzési felhívást nyáron tették közzé, és szeptember végén hirdettek eredményt, tudtuk meg a Városháza sajtóirodájától.

A Városháza épülete több mint háromszáz éves műemlék, alapterülete körülbelül 57 ezer négyzetméter. A mostani felújítás a sajtóiroda szerint egy 2007-ben elindult, nagyobb felújítási program része, amelyet a munkakörülmények javítása mellett az is indokol, hogy az önkormányzatnak kötelessége jó karban tartani a műemlék épületet.

A felújításra a sajtóiroda szerint azért van szükség, mert felül kell vizsgálni és meg kell erősíteni a salakbeton és fafödémeket, javításra szorulnak a salétromos felvizesedett felületek, kopottak, cserére szorulnak az aljzatok, a biztonságtechnikai egységek. Javítani kell a parketta burkolatot is, festeni-mázolni kell a falakat és a nyílászárókat, korszerűsíteni kell a nagyon rossz állapotú elektromos hálózatot és az elavult világítótesteket, ki kell alakítani a tűzjelző hálózatot és a szellőztetést.

A felújítás a szerződéskötés után már meg is kezdődött, és bár a vállalt befejezési határidő 2011. december 31., a Városháza bízik abban, hogy már jövő júliusig befejeződnek a munkák, közölte a sajtóiroda.

A közbeszerzési eljárásban az elbírálás szempontjaként nem a legalacsobb összegű ellenszolgáltatást jelölte meg a fővárosi önkormányzat, hanem az összességében legelőnyösebb ajánlatot, vagyis az óradíjon és az anyagáron túl figyelembe vették a munkakezdés idejét és a többlet-jótállás időtartamát is.

Nem ez az első nagyobb összegű fővárosi szerződés az önkormányzati választások óta. Ahogy arról korábban az Index  beszámolt, három új Volkswagen Passat szolgálati autót vásárolt az önkormányzati választások után tíz nappal a Főpolgármesteri Hivatal összesen 19 millió 16 ezer forintért. Az autók vásárlásáról szintén az előző városvezetés idején döntöttek.