Megkapta a jogerős engedélyt a Zeppelin-hotel

2010.11.07. 12:05

A beépítési paraméterek kisebb változtatásával megadta az V. kerületi Új Városközpont elvi építési engedélyét a budapesti közigazgatási hivatal. A belváros fölé magasodó léghajó formájú hotelt is tartalmazó Bécsi utcai óriásberuházás terve erősen megosztotta az építész szakmát, a került elsőfokú határozatát több szervezet megtámadta.

Elhárultak a jogi akadályok a pesti belváros, méreteit és költségeit tekintve is legnagyobb ingatlanberuházása elől. Az Index információi szerint Budapest Főváros Közigazgatási Hivatala, mint másodfokú építési hatóság jogerős határozattal megadta az elvi építési engedélyt az Új Városközpontnak.

A közigazgatási hivatal két változatot engedélyezett a beruházó számára. A határozat birtokában Csipak Péter cége a még le nem zárt adás-vételi tranzakciók eredményétől függően három vagy öt jelenlegi Bécsi utcai ház helyén kezdheti majd meg az építkezést.

A hivatal határozata megerősítette V. kerületi jegyző augusztusi elsőfokú határozatát, azaz épületek bonthatóságát, a szintterületi mutatót, a beépítési százalékot, és a terepszint alatti beépítés mértékét.

A jogerős elvi építési engedély egy beépítési paramétert pontosított, amely alapján az épülő komplexum építménymagassága legfeljebb 30 méter, - ami egy átlagszámítás, és azt jelenti, hogy az épület átlagos, számított magassága 30 méter lehet.

A másodfokú határozatra azért volt szükség, mert az Új Városközpont – különösen építészkörökben – a látványképek megjelenése óta heves vitákat generált, a tervezett bontások ellen pedig műemlékvédők tiltakoztak.

Az elsőfokú elvi építési engedélyt a Budapesti Világörökségért Alapítvány és az ICOMOS magyar bizottsága támadta meg.